België telt nu nog maar één werkende kernreactor

Vannacht heeft electriciteitsproducent Engie Electrabel kernreactor Tihange 1 stilgelegd voor onderhoud. Dat onderhoud was gepland, maar hierdoor blijft er in ons land nog maar één kernreactor over die werkt, dat is Doel 3. Omdat ook de vijf andere reactoren stilliggen door technische problemen of voor onderhoud, dreigt er mogelijk een stroomtekort de komende maanden. Net daarom is het onderhoud van Tihange 1 vervroegd. 

Het onderhoud van Tihange 1 was aanvankelijk gepland van 20 oktober tot 29 november, maar zal nu plaatsvinden van 13 oktober tot 17 november.

De periode waarin er maar één kernreactor draait - Doel 3 met een capaciteit van 1.006 megawatt - wordt daardoor vervroegd en ingekort. Vanaf midden november zal Tihange 1 namelijk weer stroom leveren. Die reactor heeft een capaciteit van 962 megawatt.

De andere vijf Belgische kernreactoren liggen ook stil wegens onderhoud en problemen. Engie verwacht dat Doel 1, Doel 2 en Doel 4 in de loop van december heropgestart zullen worden. Voor Tihange 3 wordt voorlopig 1 maart als heropstartdatum naar voren geschoven, Tihange 2 zal naar verwachting stilliggen tot 31 mei.

Door de onbeschikbaarheid van de kerncentrales wordt gevreesd voor een stroomtekort dit najaar en deze winter. Met onder meer invoer, bijkomende capaciteit van gascentrales en het afschakelen van grote industriële verbruikers op piekmomenten proberen de overheid en de energiesector extra megawatts te verzamelen.

Meest gelezen