Video player inladen ...

Juwelen van Franse koningin Marie-Antoinette in de etalage bij Sotheby's

Veilinghuis Sotheby's legt op 14 november zeldzame pracht onder de hamer. Het gaat om een reeks sieraden die ooit hebben toebehoord aan Frankrijks meest bekende koningin, Marie-Antoinette van Oostenrijk (1755-1793). 

Maanden na haar man Louis XVI werd Marie-Antoinette onthoofd op 16 oktober 1793, in de nasleep van de Franse revolutie (1789). Ze stond algemeen bekend om haar passie voor mooie, dure kleren en juwelen, en werd door de Franse bevolking gehaat om haar spilzucht. In haar hofhouding duldde ze enkel jonge, elegante mensen, en joeg ze ouderen tegen zich in het harnas, wat haar ondergang heeft beïnvloed.

Het is over haar dat het verhaal de ronde doet van een uitspraak aan het adres van het hongerlijdende Franse volk: "Als ze geen brood meer hebben, dat ze dan koek eten" (S'ils n'ont pas de pain, qu'ils mangent de la brioche).

Topstuk van de veiling is een kleine diamanten broche waaraan een uitzonderlijk  grote natuurparel hangt. Door de zeldzaamheid van deze parel wordt de waarde van alleen al dit juweel geschat op één miljoen dollar, een kleine 784.000 euro.

De sieraden zijn vanaf 17 oktober te bezichtigen in New York, samen met andere objecten die half november in Genève geveild zullen worden, waaronder ook juwelen van Barbara Sinatra en Happy Rockefeller.