Video player inladen ...

De Wever scherp voor andere burgemeesters op slotmeeting: "'Après moi le déluge' zou de slogan moeten zijn van Somers"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de militanten van zijn partij toegesproken op de slotmeeting van N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen, in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. De Wever onderstreept successen van de N-VA in het hele land, maar haalt ook uit naar steden waar z'n partij niet de burgemeester levert. "'Après moi le déluge' (na mij de zondvloed, red.), het zou de verkiezingsslogan moeten zijn van de burgemeester van Mechelen."

Volgens De Wever zijn onder meer Aalst, Lier, Geel en Sint-Niklaas voorbeelden waar N-VA-burgemeesters afgelopen jaren goed bestuurd hebben. De partijvoorzitter zegt dat in die steden "financiële puinhopen" zijn opgekuist, de criminaliteit is gedaald en belastingen zijn verlaagd. "Aalst rijmt niet langer op marginaalst, maar op geniaalst", aldus De Wever.

Voor Antwerpen wijst De Wever op gedaalde criminaliteitscijfers, en ook op de Antwerpse ring: "We zijn eindelijk uit de ban van de ring, de schop gaat in de grond."

Andere steden doen het volgens hem veel minder goed. "Je kan een stad goed besturen, maar stiekem de bodem uit de stadskas slaan", zegt De Wever. "Après moi le déluge, het zou de slogan moeten zijn van de burgemeester van Mechelen." De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) werd tijdens z'n ambt verkozen tot beste burgemeester van de wereld, in een coalitie met de N-VA.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen ...

Ook uithalen naar Gent, Hasselt, Genk en Oostende

Ook andere steden waar de N-VA niet aan de macht is krijgen een veeg uit de pan. "In Hasselt en Oostende leek het de afgelopen jaren vooral over de achterkamer te gaan in plaats van over de voorkamer. Wat die steden niet bepaald voouit heeft geholpen."

"In Genk hebben we een stadsbestuur dat extremisten aanhaalt om stemmen te halen eerder dan consequent een boodschap te vertellen over westerse waarden."

"In het wondermooie Brugge staat de tijd stil, maar helaas ook het beleid. En in Gent leven we nog in de republiek van de roodgroene kameraden: onbewoonbare krotten zijn er goed genoeg als sociale woning terwijl de betere panden bewoond worden door de kameraden van het stadsbestuur."

Crombez "niet onder de indruk"

De uithalen van De Wever zijn aan het adres van verschillende steden waar SP.A mee in het bestuur zit. SP.A-voorzitter John Crombez is "niet onder de indruk". "Mensen die wonen in een stad waar socialisten besturen hebben ondervonden dat de lucht properder is en dat er jobs gecreëerd worden", aldus Crombez.

Bart Somers: "De Wever is zenuwachtig over positieve Mechelse aanpak"

De Mechelse burgemeester, Bart Somers (Open VLD), reageerde snel op Twitter:

In een meer uitgebreide reactie aan Belga zegt Somers dat je met een positieve aanpak meer kunt bereiken dan door te polariseren. "Onze positieve aanpak slaat aan. Mechelen scoort bijzonder goed in de stadsmonitor en is uitgegroeid tot een referentiestad. Bart De Wever gaat van ver moeten komen om in Antwerpen te verwezenlijken wat wij allemaal in Mechelen al verwezenlijkt hebben. Mechelaars laten zich ook niet de les spellen vanuit Antwerpen."

Somers vindt de sneer van De Wever ook pijnlijk voor de Mechelse N-VA, die in de Dijlestad samen met Open Vld in een coalitie zit. "Met zijn uitspraak vernedert hij eigenlijk zijn eigen mensen. Hij zet hen compleet voor schut."

Kandidaten op pad in Antwerpen

"Terzake" is met Bart De Wever mee op pad geweest tijdens de laatste campagnedagen. In de reportage gaat De Wever met de fiets door Antwerpen. "Hier ziet u mijn woning. Voor wie er aan twijfelt: ik woon daar. Want er worden veel geruchten verspreid." 

Video player inladen ...