Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Herbeleef het voorzittersdebat. De Wever: "Als ik Peeters heb gekwetst dan spijt mij dat, maar politiek is politiek"

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gaan de partijvoorzitters van Vlaams Belang, N-VA, Open VLD, CD&V, SP.A en Groen een laatste keer met elkaar in debat. Wat staat er op het spel? Heeft de harde campagne wonden geslagen? Herbeleef het debat deze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Kies wijs, denk er nog een paar uur over na, en tot morgen!
Ivan De Vadder

Voorakkoorden in 70 procent van de gemeenten?

In naar schatting 70 procent van de gemeenten zouden er voorakkoorden zijn. Maar de partijvoorzitters trekken dat in twijfel: "Als er in 70% van de gemeenten een voorakkoord zou zijn, dan hebben wij een probleem", aldus Crombez. "Wij ook", vult De Wever aan.

Een veto is een teken van zwakte. Je stelt een veto omdat je schrik hebt dat je kiezers gaan lopen.
Bart De Wever (N-VA)

Almaci: "Ik heb problemen met PVDA, maar ze zijn wel democratisch"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci licht toe waarom ze PVDA niet wil uitsluiten: "Ik heb wel degelijk problemen met hun standpunt tegenover Venezuela, en met hun economisch programma. Maar PVDA is wél democratisch. We hebben in Borgerhout goed samengewerkt, zonder mensen uit te sluiten."

Almaci benadrukt dat er in verschillende gemeente goed samengewerkt wordt tussen Groen en N-VA, maar dat in Antwerpen het water tussen beide partijen te diep is om na verkiezingen samen een coalitie te vormen.

Als u Vlaams Belang racistisch noemt, sleep ons voor het gerecht en kom met bewijzen.
Tom Van Grieken (Vlaams Belang) tegen Meyrem Almaci (Groen)

Bepaalt Antwerpen de volgende Vlaamse en federale verkiezingen?

Bart De Wever (N-VA) herhaalt dat de Antwerpse verkiezingen weleens bepalend zouden kunnen zijn voor de Vlaamse en federale verkiezingen volgend jaar. "Het is naïef om te denken dat de mensen die overmorgen rond de tafel zitten, niet nadenken over mei 2019", aldus De Wever.

Wouter Beke vindt dat de gemeenteraadsverkiezingen niet aan de federale verkiezingen gekoppeld mogen worden. "De rest van Vlaanderen is geen kolonie van Antwerpen."

Volgens Meyrem Almaci zou een andere coalitie in Antwerpen "vooral betekenen dat de mensen de huidige coalitie niet hebben gesmaakt".

Tom Van Grieken waarschuwt Bart De Wever: "Als u met Groen zou gaan besturen, zal de kiezer van Vlaams Belang u massaal de rug toekeren."

Decumul: goed idee of niet?

SP.A voert binnen de partij een decumul in: wie burgemeester is, kan niet tegelijkertijd parlementslid zijn. Volgens SP.A zorgt dat voor "schone politiek".

N-VA is het daar niet mee eens. "Mensen storen zich niet aan het feit dat je burgemeester en parlementslid bent. Mensen storen zich aan politici die verschillende lonen krijgen. Je kan vandaag maximaal anderhalf keer een parlementair loon krijgen, dat is een goede zaak. Stel dat je naar een volledige decumul gaat, één persoon per stoel: dat is veel duurder."

Gwendolyn Rutten (Open VLD): "Bart Somers is verkozen tot beste burgemeester ter wereld, en is tegelijkertijd parlementslid. Dat betekent toch dat het kan. Laat de kiezer maar kiezen."

Bij CD&V mogen burgemeesters van kleine gemeenten cumuleren, bij gemeenten van meer dan 50.000 inwoners is er wel een cumulverbod, zegt Beke.

De Wever: "Als ik Kris Peeters heb gekwetst dan spijt mij dat, maar politiek is politiek."

Was het een onfatsoenlijke campagne? De Wever vindt dat iedereen hier mee schuldig aan is. "Ik vis vandaag folders van SP.A uit de brievenbus die het hebben over "vriendjes van het vastgoed" waarvoor de overkapping van de ring één groot cadeau is. Platter kan bijna niet."

"Politiek is een harde stiel", aldus De Wever. "Er vallen al eens klappen. Als je een tackel geeft en je raakt tegenstanders, dan is het spijtig als die gekwetst zijn. Ik heb soms een tackel gegeven. Ik heb soms gelachen met Kris Peeters toen die in het begin van de campagne naar Antwerpen verhuisde. Als ik hem heb gekwetst dan spijt mij dat. Maar politiek is wat het is."

Volgens Meyrem Almaci (Groen) werd de campagne soms bewust vuil gespeeld om de aandacht af te leiden van "echt belangrijke thema's".

Van Grieken: "Hét verkiezingsthema is wel degelijk migratie"

Volgens Tom Van Grieken (Vlaams Belang) zijn luchtkwaliteit of sociale woningen niet het verkiezingsthema bij uitstek geworden.

"Zelfs onder Francken hebben we 120.000 immigranten zien toekomen", aldus Van Grieken. "Natuurlijk heeft dat een impact op onze gemeenten. In Vlaanderen staan 80.000 mensen op een wachtlijst voor sociale woningen, terwijl een op de drie woningen naar niet-Belgen gaan."

De Wever repliceert: “We zullen nooit genoeg sociale woningen hebben. Dat zegt links ook. Dat creëert een voedingsbodem voor extreemrechts. We moeten mensen uitleggen dat we het beste doen wat we kunnen.”

Beke: "Beelden uit sociale woningen in Gent pijnlijkste dat ik heb gezien tijdens de campagne"

"In Gent heeft de stad 15 miljoen euro extra in sociale woningen gestopt", zegt John Crombez (SP.A). "De situatie is in veel plaatsen in Vlaanderen hetzelfde. Ook in Antwerpen zijn er problemen opgedoken."

"SP.A heeft in alle gemeenten sociale woningen als prioriteit naar voren geschoven. Open VLD wil het door private bedrijven laten doen, N-VA wil geen extra sociale woningen. Dat is het debat", aldus Crombez.

Wouter Beke (CD&V) noemt de schrijnende toestanden in Gent “het meest pijnlijke dat hij tijdens de campagne heeft gezien”. “Ik begrijp niet dat je kan zeggen dat je actie hebt ondernomen, maar die mensen daar toch hebt laten zitten.”

Meest gelezen