Himalaya and Mount Everest

Negen bergbeklimmers vermoedelijk omgekomen bij sneeuwstorm in Himalaya

In het westen van Nepal, in het Himalaya-gebergte, zijn negen bergbeklimmers vermist nadat een sneeuwstorm hun basiskamp had verwoest op Mount Gurja. Het gaat om vijf Zuid-Koreaanse klimmers en hun vier Nepalese gidsen, dat heeft de politie gemeld.

Het basiskamp op Mount Gurja werd gisteravond verwoest door een zware sneeuwstorm. Een helikopterpiloot zag na de storm acht lichamen liggen, ze waren verspreid over de berg, meldt persbureau DPA. Bij het team was ook een ervaren Zuid-Koreaanse bergbeklimmer. Hij was de eerste van zijn land die veertien pieken van meer dan 8.000 meter kon bedwingen.   

De zoekactie is aan de gang maar wordt bemoeilijkt door het slechte weer. De verwachting is dat het slechte weer nog enige tijd zal aanhouden. Met negen vermisten is dit het grootste klimongeluk in Nepal in de laatste twee jaar. 

Mount Gurja is een berg van 7.193 meter hoog. Hij ligt ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van hoofdstad Kathmandu.