Associated Press/Jacquelyn Martin

Trump ontvangt dominee Brunson in Witte Huis en dankt Turkse president Erdogan voor vrijlating 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de in Turkije vrijgelaten dominee Andrew Brunson ontvangen op het Witte Huis. De Amerikaanse president bedankte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan "voor zijn hulp". Trump deed dit een dag na de vrijlating van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die twee jaar vast zat in het land. In een reactie zei Ergdogan dat hij hoopt dat "beide landen zullen blijven samenwerken als bondgenoten".

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dominee Andrew Brunson ontvangen in het Witte Huis. Trump had eerder vandaag al enthousiast  getweet over de ontmoeting. “Het zal geweldig zijn om hem te zien en hem te ontmoeten", schreef hij ook. "Hij is een groot christen die erg moeilijke ervaring heeft meegemaakt.”

Trump tweette daarna dat er geen deal werd gesloten met Turkije voor de vrijlating van de dominee. Maar dat hij de vrijlating erg apprecieert en dat het tot “goede, misschien zelfs uitstekende relaties tussen Verenigde Staten en Turkije kan leiden". 

Erdogan: “Turkse rechtbank heeft Brunson vrijgelaten”

President Erdogan is ook al naar Twitter getrokken om een reactie te geven. Hij schreef dat een Turkse rechtbank Brunson heeft vrijgelaten en dat de rechterlijke macht deze beslissing onafhankelijk heeft genomen.   

  "Geachte mijnheer de president, zoals ik al zei, de Turkse rechterlijke macht heeft onafhankelijk zijn beslissing genomen." Verder schreef Erdogan: "Ik hoop dat de Verenigde Staten en Turkije hun samenwerking zullen voortzetten als de bondgenoten die ze zijn, en samen zullen vechten tegen terroristische groeperingen.”

Dominee zat twee jaar vast

De Amerikaanse dominee Andrew Brunson zat twee jaar vast in Turkije. Brunson werd in oktober 2016, in de nasleep van een mislukte staatsgreep in Turkije, opgepakt op beschuldiging van "terrorisme" en "spionage".

Brunson zou banden hebben gehad met Fethullah Gülen, volgens Ankara het brein achter de couppoging van juli 2016, en met de Koerdische beweging PKK. De zaak heeft de relaties tussen Turkije en de VS ernstig verzuurd. Langs beide kanten werden sancties ingevoerd tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Er werden ook invoerheffingen opgelegd.

Volgens Amerikaanse media werd er wel een "geheime deal" gesloten tussen de VS en Turkije, waarbij de dominee zou worden vrijgelaten in ruil voor een versoepeling van de sancties.

Dominee Andrew Brunson op een luchthaven in Turkije Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved