Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump wil "strenge bestraffing" als Saudi-Arabië verantwoordelijk blijkt voor verdwijning journalist Khashoggi

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat de VS zware straffen zal opleggen aan Saudi-Arabië als het koninkrijk verantwoordelijk blijkt te zijn voor de dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. De journalist verdween zo’n tien dagen geleden. Bronnen binnen de Turkse forensische dienst beweren dat de journalist vermoord zou zijn op het Saudische consulaat in Istanbul. 

“Als het waar is dat een journalist werd vermoord, is dat verschrikkelijk en walgelijk”, dat zei Trump in een interview aan de Amerikaanse televisiezender CBS. “We spitten de zaak uit tot op het bot en er zal een zeer zware straf volgen”, zei hij verder.

Maar Trump voegde er meteen aan toe dat hij niet van plan is om de grote militaire contracten met het koninkrijk te verbreken.  "Er zijn andere manieren om het koninkrijk te straffen” dan het annuleren van militaire contracten, waar mogendheden zoals Rusland en China in geïnteresseerd zijn. "Ik wil geen jobs treffen, ik wil zo'n contract niet verliezen", zei hij nog.

Bronnen binnen de Turkse forensische dienst zouden  bewijzen hebben dat Khashoggi vermoord werd op het consulaat. Dat hebben ze aan Turkse media laten weten. De onderzoekers zouden in het bezit zijn van geluidsopnames die dat bewijzen.

Turkije: “Saudi-Arabië werkt niet mee aan onderzoek”

"Er is nog geen samenwerking zodat het onderzoek vlot kan verlopen", dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu gezegd. Het consulaat mag doorzocht worden van Saudi-Arabië bevestigt Turkije.  Maar dat is nog altijd niet mogelijk omdat beide partijen het oneens zijn over de voorwaarden rond de toegang tot het consulaat, wat door Saudi-Arabië bestuurd gebied is.  

Tijdens een officieel bezoek aan Londen drong de minister er bij Saudi-Arabië op aan "procureurs en deskundigen toe te laten op het consulaat” om het onderzoek uit te voeren. "Waar is hij verdwenen? Bij het consulaat", zei hij nog. De minister zei verder dat de besprekingen voortgaan om toch een akkoord proberen te bereiken. 

Saudi-Arabië: "Beschuldigingen zijn leugens"

Saudi-Arabië doet alle beschuldigingen, dat zij de opdracht gaven voor de moord, af als leugens. Gisteren zei de minister van Binnenlandse Zaken dat het koninkrijk ook "de volledige waarheid" te weten wil komen. De minister benadrukte nog eens dat alle berichten over “opdrachten om de journalist te doden ongegrond zijn”.

Jamal Khashoggi verdween op 2 oktober nadat hij het Saudische consulaat in Istanbul had bezocht. De journalist was een criticus van de Saudische regering en schreef onder meer voor The Washington Post. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen