Archieffoto: Malika El Aroud op haar proces in 2010 BELGA/BOGAERTS

Twee bekende jihadisten zijn verblijfspapieren kwijt en zitten opgesloten in terugkeercentrum

Malika El Aroud, beter bekend als de 'zwarte weduwe' en Kamal Affetat, gelinkt aan Sharia4Belgium zitten in een gesloten centrum. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Afgelopen woensdag werd beslist om hun verblijfsvergunning in te trekken. De bedoeling is nu om ze naar Marokko uit te wijzen.

Malika El Aroud is een veelbesproken jihadiste uit België. In 2010 werd ze veroordeeld tot 8 jaar cel. Samen met haar tweede echtgenoot bleek ze een netwerk te runnen dat strijders ronselde voor Al Qaeda. 

De echtgenoot Moez ontsnapte aan zijn straf in België door naar Waziristan te vluchten, waar hij een belangrijk kopstuk werd van Al Qaeda en een tijd later sneuvelde.  Ook de eerste echtgenoot van El Aroud sneuvelde bij terroristische activiteiten. Vandaar haar bijnaam 'zwarte weduwe'.

El Aroud zat wél haar straf uit in een Belgische cel. Twee jaar geleden kwam ze vrij. Tot dan had ze een dubbele nationaliteit Belgisch-Marokkaans. Maar vorig jaar werd haar Belgische nationaliteit ontnomen. Er zal nu geprobeerd worden haar naar Marokko uit te wijzen. Dat is niet evident. Ze kan in beroep gaan tegen de uitwijzing bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Die oordeelde de voorbije maanden in gelijkaardige dossiers dat uitwijzing niet kon. De Raad oordeelde dat er gevaar was op folteren in Marokko. 

Kamal Affetat was ooit woordvoerder voor Sharia4Belgium. Hij werd in 2014 veroordeeld tot een jaar cel omdat hij schooljuffen van de Blokkendoos bedreigd had. Die juffen werden door een moeder beschuldigd van seksueel misbruik. Ook Affetat heeft zijn straf uitgezeten.

Aanpassing vreemdelingenwet maakt dit mogelijk

Vorig jaar werd de vreemdelingenwet op tal van punten aangepast. Zo is het nu ook mogelijk om de verblijfsvergunning in te trekken van vreemdelingen die hier geboren zijn of voor hun twaalfde hier kwamen wonen, als geoordeeld wordt dat ze een gevaar zijn voor de samenleving. Ze kunnen dan ook gedwongen uitgewezen worden.