Vier islamisten in Kosovo in verdenking gesteld die plannen hadden voor aanslag in België

In de Kosovaarse hoofdstad Pristina zijn drie mannen en een vrouw in verdenking gesteld die plannen hadden voor islamistische aanslagen. Ze zouden niet alleen een Servische orthodoxe kerk in Kosovo geviseerd hebben, maar hadden volgens de aanklacht ook plannen voor aanslagen in België en Frankrijk. Twee van de vier hebben ook een Belgisch paspoort.

Volgens de aanklacht die het Franse persbureau AFP kon inkijken zouden ze niet enkel een orthodoxe kerk in het noorden van Mitrovica geviseerd hebben, maar ook twee discotheken in de Servische enclave Gracanica en ook leden van de Kosovo Force,  een door de NAVO geleide internationale vredesmacht die de vrede en veiligheid bewaakt in Kosovo.

De groep zou van plan geweest zijn "explosieven te installeren in de discotheken om die vanop een afstand te laten ontploffen" of om "zelfmoordaanslagen" te organiseren. Ook behoorde een methode die vergelijkbaar was met de aanslagen van 2015 in Parijs (op onder meer de Bataclan) tot de plannen. 

De plannen voor de aanval op een kerk in Mitrovica zouden al het verst gevorderd geweest zijn en zijn door de arrestaties verhinderd. Het plan van de groep was "om een groep mensen aan te vallen die zouden samenkomen tijdens een religieus feest".

In de aanklacht wordt er ook melding gemaakt van plannen voor aanslagen in Frankrijk en België, die nog helemaal niet concreet waren.