Vierhonderd jaar oud "livre d'amour" brengt bijna 100.000 euro op

Bij veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel is een uniek "livre d'amour" uit 1620 geveild. Het boek met daarin 74 Franse liefdesliedjes ging voor 95.000 euro onder de hamer. Wie het manuscript in handen krijgt, wordt niet bekendgemaakt, maar het veilinghuis kan wel bevestigen dat het werk in België blijft en naar een instelling gaat.

Een boek uit 1620 met daarin 74 Franse liefdesliedjes is voor 95.000 euro geveild bij veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel. De identiteit van de koper is niet bekendgemaakt, maar het boek blijft wel in Belgische handen. Dat is goed nieuws, meldt Arenberg Auctions, want daardoor kan het als studieobject ter beschikking staan van de wetenschap.

Een smoorverliefde edelman uit Henegouwen liet het werk in 1620 ontwerpen, vermoedelijk voor een minnares. Het manuscript telt 33 gedetailleerde illustraties. Dat zijn er dubbel zo veel als een gelijkaardig exemplaar in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. "Het handschrift is van topkwaliteit en prestigieuzer dan de versie in de Koninklijke Bibliotheek. Daardoor is het ook van groot belang voor het kunstpatrimonium in ons land", verklaarde een expert eerder al.

Het boek, dat een unieke inkijk biedt in de miniaturistische schilderkunst van de 17e eeuw, kwam bij het veilinghuis terecht via een privéverzamelaar die anoniem wil blijven. De man die het boek in 1620 liet ontwerpen, was Melchior Dassonleville van een bekende, rijke, Henegouwse advocatenfamilie. Het wapenschild van de familie is in drie verschillende miniaturen in het boek te herkennen. De waarde van het werk was op voorhand geschat tussen 70.000 en 80.000 euro.