Video player inladen...

Alexander De Croo zet dynastie verder: absolute meerderheid in Brakel

In Brakel, de thuisstad van de De Croos, scoren de liberalen een absolute meerderheid. "Tevreden. Dit is het resultaat van een hele ploeg." De Croo zal zijn mandaat als vicepremier niet opzetten, en wordt dus enkel titelvoerend burgemeester. 

De Croo van het begin tot het einde. Zo kan je Brakel samenvatten. De politieke familie van Herman en Alexander De Croo (Open VLD) zwaait er al achttien jaar de plak, en nu ook was de Open VLD-lijst in hun handen: vicepremier Alexander De Croo op kop, ancien Herman De Croo als lijstduwer.

Nu alle resultaten binnen zijn, is het duidelijk dat die dynastie wordt verdergezet. De liberalen scoren er zelfs een absolute meerderheid, met een monsterscore van 57,3 procent.

De Croo zal er niet zelf het burgemeesterschap waarnemen. Hij wordt zogenoemd "titelvoerend burgemeester" en duidt daarom "een waarnemend burgemeester" aan. De Croo is namelijk ook vicepremier in de federale regering. "Ik zie mijzelf als coach van de ploeg in Brakel", reageert Alexander De Croo. 

Tegelijk evalueert De Croo de score van Open VLD in de rest van Vlaanderen. Hij roemt vooral de scores van Vincent van Quickenborne in Kortrijk, Bart Tommelein in Oostende, Bart Somers in Mechelen en Gwendolyn Rutten in Aarschot. "Dat bewijst dat Vlaanderen veel meer is dan Antwerpen", zegt De Croo. "Er zijn andere manieren van werken dan puur polariserende manieren. Wij tonen dat een verenigende manier van werken gesmaakt wordt in Vlaanderen."

Bekijk hieronder de resultaten van Brakel: