Video player inladen...

Almaci claimt nationale overwinning: "14 oktober is een groene zondag, de ommekeer is ingezet"

Groen-voorzitster Meyrem Almaci reageert uitbundig op de verkiezingsuitslag van haar partij. "Deze uitslag overtreft al onze verwachtingen", zegt ze. "Deze zondag gaat de geschiedenis in als de groene zondag."

De groenen gaan er in veel steden en gemeenten fors op vooruit. Ook in de provincies scoren de groenen goed. In Gent wordt de partij (in kartel met SP.A) wel afgestraft en ook in Antwerpen wordt Wouter Van Besien ondanks zijn hoge score wellicht geen burgemeester.

Toch reageert Almaci uitbundig: "Deze uitslag overtreft al onze verwachtingen", zegt ze. "We hebben bijvoorbeeld nog nooit zo'n goede score gehaald in de provincies."

De ommekeer is ingezet voor een menselijkere, eerlijkere en gezondere politiek

Volgens Almaci gaat deze zondag de geschiedenis in als "de groene zondag", naar analogie van de "zwarte zondag" die de doorbraak van het Vlaams Blok was in de jaren 90. "We stonden al sterk in de hoofdstad en de andere centrumsteden. En hebben die positie alleen maar verstevigd", klinkt het.

"Voor alle Vlamingen en Brusselaars die een andere en eerlijke politiek willen, zullen onze verkozenen zich keihard inzetten om dat om te zetten in beleid", zegt Almaci resoluut. "Op 14 oktober is de ommekeer ingezet voor een menselijkere, eerlijkere en gezondere politiek."

Volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci halen de groenen nu al 50 procent meer gemeenteraadsleden dan in 2012 het geval was, hoewel de resultaten nog niet overal volledig zijn.