Video player inladen...

Bart De Wever: "Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder de N-VA"

De N-VA van burgemeester Bart De Wever blijft met voorsprong de grootste partij in Antwerpen. "Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder de N-VA", zei De Wever in zijn overwinningsspeech. Hij roept op tot verzoening en start morgen de formatiegesprekken op.

De N-VA haalt 35,9 procent en behoudt haar 23 zetels in de Antwerpse gemeenteraad. "Niemand had dat voor mogelijk gehouden. We hebben het echt niet cadeau gekregen. Dit was een van de moeilijkste campagnes ooit, vanaf de eerste dag was het een tegen allen."

Er is geen enkele coalitie zonder de N-VA mogelijk, klopte De Wever zich op de borst. De huidige coalitie met CD&V en Open VLD blijft nipt mogelijk. Gaat die verder? "Vele dingen zijn mogelijk. Je moet met een rustig hoofd naar de uitslagen kijken. De anderen moeten nu eerst spreken." In dat licht beseft De Wever dat de huidige coalitie slechts een erg krappe meerderheid behoudt.

Morgen start Bart De Wever in elk geval de formatie op. "Ik sluit niemand uit, behalve de extremen. Ik zal naar Groen luisteren en ook naar Kris Peeters." Tot zijn aanhangers zei De Wever verder: "Jullie mogen straks feesten zoveel je wil. Maar straks slaat ook het uur van de verantwoordelijkheid en de verzoening. Morgen zal ik het initiatief nemen om alle partijen uit te nodigen en ik feliciteer iedereen met de score die is behaald."

Straks slaat het uur van de verantwoordelijkheid en de verzoening

"Ik wil alle partijen oproepen om deze initiatieven af te wachten in het belang van alle Antwerpenaren", voegde De Wever daar nog aan toe. Hij richtte zich tot slot ook tot de Antwerpenaren. "Het was een eer om de mooiste stad van de wereld 6 jaar lang te besturen als burgemeester. Het zal opnieuw een eer en een genoegen zijn."

In het toelopen naar de zaal waar de speech werd gehouden, werd De Wever afgeschermd voor de pers door zijn partijgenoten. “Jullie zijn mijn schild en mijn vrienden”, zei hij daarop met een kwinkslag. 

Video player inladen...

Meest gelezen