Video player inladen...

Somers: "Heel mooi positief verhaal dat Mechelen geeft aan Vlaanderen"

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) vindt dat het beleid dat in zijn stad gevoerd is een voorbeeld kan zijn voor de rest van het land. Het is een positief verhaal tegen de angst en tegen de polarisatie, vindt hij. 

Het was een duidelijk erg tevreden Somers die vanavond zijn aanhangers kwam begroeten op de markt in Mechelen. Zijn lijst VLD-Groen-m+ heeft een absolute meerderheid en bij de voorkeursstemmen verplettert Somers vriend en vijand.

Op de markt werd Somers bij een enthousiaste menigte ingeleid door Groen-kopstuk en lijstgenoot Kristof Calvo met een omarming. De lijst hangt dus blijkbaar stevig aan elkaar. Calvo noemde Mechelen overigens "de hoofdstad van de hoop". 

Topman Somers herinnerde eraan dat Mechelen twintig jaar geleden een grauwe en verwaarloosde stad was. Wij hebben de stad uit het moeras gehaald en tot een referentie gemaakt en dat tegen de tijdsgeest van nationalisme en uitsluiting in, luidde het.

Wij deden dat met een positief verhaal tegenover angst en polarisatie, waarbij we het beste uit de mensen halen en niemand achterlaten. Wij hebben getoond dat je op die manier tot een grandioze overwinning kunt komen, een overwinning voor onze lijst en voor de stad Mechelen, aldus Somers. Onze stad kan een voorbeeld zijn voor de rest van Vlaanderen hoe van een grote diversiteit tot eenheid kan komen. 

De volgende jaren wil Somers Mechelen nog groener, nog socialer, nog democratischer en nog inclusiever maken, luidde het. Alhoewel dat mathematisch niet nodig is, wil Somers dat doen in een coalitie met huidig partner CD&V. Die andere coalitiepartner, de N-VA, zou dan wel uit de boot vallen.