Video player inladen...

Brugge: CD&V, SP.A en Open VLD vormen coalitie, Dirk De fauw (CD&V) wordt burgemeester

Een coalitie van CD&V, de SP.A en Open VLD zal Brugge de komende 6 jaar besturen. Dirk De fauw van CD&V neemt daarbij de fakkel als burgemeester over van Renaat Landuyt van de SP.A.

Een klassieke tripartite van CD&V, de SP.A en Open VLD: dat stadsbestuur is vanavond in Brugge uit de bus gekomen na de lokale verkiezingen van vandaag, zo heeft lijsttrekker Dirk De fauw van CD&V even voor 19 uur bekendgemaakt.

Diezelfde De fauw mag zich vanaf 1 januari 2019 meteen ook de nieuwe burgemeester van Brugge noemen. Hij volgt daarmee Renaat Landuyt van de SP.A op die hem 6 jaar geleden nog nipt heeft verslagen.

"Op basis van het verkiezingsresultaat kunnen we melden dat we met 3 partijen hebben besloten om samen Brugge te besturen", zei De fauw.

Meteen maakte hij ook de verdeling van het college bekend: CD&V krijgt naast de post van burgemeester 4 schepenen, de SP.A krijgt 2 schepenen en de functie van vroegere OCMW-voorzitter en Open VLD krijgt 2 schepenen. De komende weken zullen de 3 partijen beslissen welke mannen of vrouwen op al deze posten belanden.

Vooraf had Landuyt laten optekenen dat hij met de politiek zou stoppen als hij ook maar 1 stem minder zou krijgen dan in 2012. Intussen heeft hij ook effectief zijn politiek pensioen aangekondigd.

Voorts zei hij vanavond dat hij blij is dat Open VLD tot de meerderheid toetreedt. "Dan heb je een stabielere situatie. De huidige meerderheid behoudt haar zetelaantal, met de extra zetels van Open VLD hebben we nu een ruimere meerderheid."