De huidige Vlaamse coalitie kan blijven zitten, en er zijn nauwelijks alternatieven

Als dit Vlaamse verkiezingen waren geweest, zou de Vlaamse regering gewoon verder kunnen regeren. Behalve een monstercoalitie van vier partijen is er geen alternatief. De berekening daarvan is gebeurd op basis van de (voorlopige) uitslagen van de provincieraadsverkiezingen. 

Met cijfers moet uiteraard nog omzichtig omgesprongen worden. Ze zijn niet volledig, én ze zijn een extrapolatie van de provincieraadsverkiezingen. Maar ze bieden wel een interessante prognose voor mei volgend jaar.

De eerste vaststelling: N-VA verliest, en geen klein beetje. De partij van Bart De Wever zou van 43 naar 33 zetels in het Vlaams parlement zakken. Dan houden de coalitiepartners Open VLD en CD&V het verlies beter binnen de perken: ze verliezen er elk eentje.

 

Alleen monstercoalitie kan N-VA in oppositie krijgen

De tweede vaststelling: de huidige coalitie kan gewoon blijven zitten als alle partners dat zouden willen. N-VA, CD&V en Open VLD halen samen 77 zetels, ruim meer dan de 63 die nodig zijn om een meerderheid te vormen. Het grote verschil is wel dat bij die voortzetting van een centrumrechtse coalitie Open VLD plots onmisbaar wordt, wat nu niet het geval is. 

Maar tegelijkertijd is en blijft N-VA, ondanks het verlies, incontournable. Een klassieke tripartite van CD&V, Open VLD en SP.A - wat die partijen misschien wel zouden willen vormen, door de grote wrijvingen die er waren met N-VA - is geen optie. Ze zou niet meer dan 58 zetels, of vijf te weinig voor een meerderheid, halen. SP.A inruilen voor Groen is ook geen optie.

Het enige wat mathematisch kan is een monsterverbond tussen CD&V, Open VLD, SP.A en Groen. Maar het is moeilijk denkbaar dat iemand dat zou willen, zo'n regering met een onvermijdelijk flou regeringsprogramma is een uitstekend doelwit voor een N-VA in oppositiemodus. 

 

De sprong voorwaarts van de oppositie

Maar behalve dit zijn de grote vaststelling toch de sprong voorwaarts van zowel Vlaams Belang als Groen. Het VB profiteert duidelijk van de wind die de migratiecrisis in haar zeilen blaast, met tien zetels erbij, en ook Groen maakt een sprong van zeven.