Videospeler inladen...

"Bij Vlaams Belang moeten ze niet te hoog van de toren blazen": herbekijk de analyse van Marc Van de Looverbosch

Er valt nog veel na te praten over de uitslagen van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Marc Van de Looverbosch heeft jullie vragen over winnaars, verliezers en coalities beantwoord. Zijn conclusie? "Groen heeft het goed gedaan en Vlaams Belang moet niet té hoog van de toren blazen."

Wie mag zich winnaar noemen?

"Groen", antwoordt politiek journalist Marc Van de Looverbosch kort en duidelijk. "Omdat die op sommige plaatsen weinig en op de meeste plaatsen veel vooruitgaan. Soms scoren ze wel onder de verwachting." Tegelijk tempert Van de Looverbosch ook de reactie dat 14/10 een grote Groene zondag zou zijn: "Om nu te spreken van de grote, groene doorbraak, dat is een tikkeltje te vroeg. Maar algemeen genomen heeft Groen het goed gedaan."

Bij Vlaams Belang moeten ze niet te hoog van de toren blazen dat ze weer op de kaart staan

En wat met Vlaams Belang, waar Tom Van Grieken sprak over een comeback? Ook daar nuanceert Van de Looverbosch. "We zien vaak een verlies voor N-VA dat dan opgeslorpt wordt door Vlaams Belang. We zien op andere plaatsen dat Vlaams Belang fors vooruitgaat, maar we zien ook plaatsen waar ze achteruitgaan. Denk aan het district Antwerpen en sommige randgemeenten. Boegbeeld Filip Dewinter gaat in Antwerpen bijvoorbeeld maar 0,4 procent vooruit. Dus bij Vlaams Belang moeten ze niet te hoog van de toren blazen dat ze weer op de kaart staan. Ja, ze gaan met stapje terug vooruit. Maar de grote inhaaloperatie na hun verlies, dat zie ik nog niet gebeuren."

Waarom wordt het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang in stand gehouden?

"In Vlaanderen geldt – in tegenstelling tot Nederland – er nog een cordon sanitaire. Behalve voor N-VA. Die hebben zich nooit tégen Vlaams Belang uitgesproken. Bart De Wever zegt wel dat hij niet in zee wil gaan zolang een aantal extremistische figuren rondlopen binnen Vlaams Belang. En hij wijst dan heel duidelijk naar een figuur à la Filip Dewinter." Maar waarom doorbreken ze dat cordon niet? "Je voelt dat men daar op sommige plaatsen dichtbij zit, maar dat de pleinvrees nog een beetje te groot is. Wie weet wordt Ninove wel een testcase?"

Je voelt dat men op sommige plaatsen dichtbij is om het cordon tegen Vlaams Belang te doorbreken, maar dat de pleinvrees nog een beetje te groot is

In heel wat steden lopen de spanningen wel nog hoog op?

Om te beginnen is er Gent. "Wat we nu weten is dat de Groenen het sterkst uitkomen uit de vroegere kartellijst en dat de socialisten mandaten moeten inleveren. Dat gaat spanningen geven. En dan is er nog een derde kaper op de kust, Mathias De Clercq. Hier barst de strijd om de sjerp wel echt los."

En ook in Oostende is er een thriller aan de gang. "De Stadslijst van Vande Lanotte, SP.A, heeft fors moeten inleveren. Ze blijven wel de grootste, maar dat verlies moet verrekend worden. En ook nu zie je dat er dan weer een andere hond in het kegelspel komt, Bart Tommelein (Open VLD) in dit geval. Hij heeft de sjerp opgeëist en laten verstaan dat hij niet wil verdergaan met de verliezers - hij kijkt dus naar N-VA en Groen. Maar die laatste wil een progressieve coalitie, dus wél met SP.A. Hoe Vande Lanotte en Tommelein er gaan uitraken, wordt afwachten."

In Antwerpen vermoedt Van de Looverbosch dan weer dat er vooral therapeutische gesprekken gevoerd zullen worden. "Kris Peeters en CD&V houden ocharme drie zetels over. Ik kan mij voorstellen dat Peeters een stevige prijs zal vragen voor zijn zetels. Het is natuurlijk maar een nipte meerderheid tussen N-VA, Open VLD en CD&V. De Wever gebruikt nu een verzoenende taal, maar de wonden zullen geheeld moeten worden." Wie niet met N-VA in zee wil gaan in Antwerpen is Groen. "Ze zijn consequent, hebben dat voor de verkiezingen gezegd en houden dat vol zo lang het kan. Ze duwen zichzelf zo in de oppositie. Daar kan je wel wegen op het bestuur, maar echt beleid voeren, dat niet."

De Wever gebruikt nu een verzoenende taal, maar de wonden zullen geheeld moeten worden

Waarom gaat er zo weinig aandacht naar de situatie in Brussel?

Van de Looverbosch heeft dat twee redenen: "Omdat Brussel niet in Vlaanderen ligt en omdat Bart De Wever Antwerpen als inzet van de verkiezingen gemaakt heeft. Vergeet niet dat hij iedereen gewaarschuwd heeft dat de uitslag in Antwerpen bepalend gaat zijn voor wat er in mei gebeurt. De vorige coalitie was een afspiegeling van de coalities op Vlaams en federaal niveau."

"Wat Brussel betretf, mag De Wever zich wel wat zorgen beginnen maken. Hij had gehoopt dat N-VA goed zou scoren, dat is niet gebeurd. Wat er wel gebeurd is, is dat de PS toch een goede score heeft neergezet. Ook Ecolo/Groen doet het goed. En SP.A springt mee op de boot. Dus MR valt eruit. Dan moeten er op enkele Vlaamse hoofdkwartieren wat knipperlichten afgaan. Ik vraag mij af: "Met zo’n links bestuur en het Maximiliaanpark waar zoveel transmigranten komen, hoe gaat dat worden opgelost met Theo Francken?"." 

En wat met de federale verkiezingen in mei?

"Vanaf vandaag zijn we begonnen aan een zeer lange campagne. Wat er in mei zal gebeuren, zal hard afhangen van wat er aan Franstalige kant gebeurt. De PS verliest wel, maar houdt stand. En MR doet het niet overal even goed."

Meest gelezen