Video player inladen...

Demir: "Genkenaar heeft duidelijk signaal gegeven, ik reik hand naar burgemeester"

In Genk is de N-VA van Zuhal Demir fors vooruitgegaan. Ze behaalt zo'n 28 procent van de stemmen, meer dan 10 procentpunt meer dan in 2012. "Een duidelijk signaal van de Genkenaren", reageert Demir. Ze zegt dat ze "de hand uitreikt" naar burgemeester Wim Dries van CD&V om samen een coalitie te vormen.  

CD&V van huidig burgemeester Wim Dries blijft in Genk afgetekend de grootste partij, maar N-VA van uitdager Zuhal Demir stijgt wel sterk -van 18 naar 28 procent- en komt op een stevige tweede plaats te staan. Demir, die van Antwerpen naar Genk verhuisde om een gooi te doen naar de burgemeestersjerp, is "enorm tevreden". "Dit is een heel sterk signaal van de Genkenaar", zegt ze.

"Het is ook een signaal dat de burgemeester niet naast zich neer kan leggen. Ik reik de hand naar hem uit om met ons zo snel mogelijk aan tafel te gaan en de coalitiegesprekken te beginnen. 

Dries kondigde al aan dat CD&V "incontournable" blijft. De partij behoudt haar 18 zetels. De burgemeestersjerp zal dus bij de huidige burgemeester blijven. "Maar voor ons primeert het programma en de inhoud", zegt Demir. "We gaan met 10 procent vooruit. CD&V gaat 3, 4 procent achteruit, terwijl de burgemeester voor de absolute meerderheid ging -laten we dat ook niet vergeten. De grote overwinnaar hier is overduidelijk N-VA. Ik hoop dus dat de democratie dit signaal niet naast zich neerlegt."

Demir had eerder al laten weten dat ze bereid is om schepen te worden onder burgemeester Wim Dries, als N-VA niet de grootste partij zou worden in Genk. Of ze daar nog altijd zo over denkt, en bereid zou zijn om het staatssecretariaat daarvoor op te geven, wou ze nog niet zeggen. "Ik ga eerst aan tafel, we gaan eerst praten over een bestuursakkoord, en dan zien we verder."

Meest gelezen