Brouns haalt een monsterscore in Kinrooi en Vanvelthoven krijgt zware klap in Lommel: opvallend nieuws uit Limburg

De eerste uitslag in Vlaanderen kwam uit Herstappe. Geen wonder want daar moesten nog geen 70 stemmen geteld worden.  Meteen is ook de eerste burgemeester bekend, Leon Lowet. De burgemeestes Patrick Dewael (Tongeren) en Wouter Beke (Leopoldsburg) doen het goed. 

In Herstappe haalt de lijst gemeentebelangen onder leiding van Leon Lowet 58 procent van stemmen. Opmerkelijk toch, de enige concurrent, de lijst van Claudy Prosmans: Herstappe plus, behaalt ook meer dan 41 procent.  vier zetels tegen drie dus.  

In Beringen blijft de SP.A van burgemeester Maurice Webers ondanks een verlies van 2 procent nipt groter dan CD&V, dat ook een procent moet inleveren. De nieuwe partij VOLUIT haalt 16 procent van de stemmen en wordt daarmee naast N-VA, dat bijna 10 procent verliest, de derde partij van de stad. 

Weinig verschuivingen in Tongeren waar de eenheidslijst Open VLD-CD&V van burgemeester Patrick Dewael ruim de grootste blijft met  bijna 41 procent van de stemmen. De SP.A blijft met 27 procent de tweede grootste. Opvallende winst van 6 procent is er voor Vlaams Belang. 

In Leopoldsburg blijft de CD&V van burgemeester Wouter Beke de grootste partij van de stad met 31 procent Hij blijft daarmee ongeveer statsus-quo. Lichte winst is er voor SP.A, de huidige coalitiepartner, met 29 procent. N-VA krijgt een klap van 6 procent. 

Ook weinig verschuivingen in Sint-Truiden. De CD&V van burgemeester Veerle Heeren verliest ruim 2 procent, maar ze blijft de grootste partij. Coalitiepartner Open VLD blijft status quo. De SP.A van Ludwig Va,denhove blijft met 23 procent (-2) de tweede partij van de gemeente. 

Na de politieke chaos van de afgelopen jaren in Heusden-Zolder wint burgemeester Mario Borremans met zijn nieuwe partij GOED de verkiezingen met 33 procent van de stemmen. De SP.A is met 20 procent een goede tweede, net voor het kartel van CD&V en Groen met 19 procent. De uiteengevallen N-VA haalt nog 13 procent, dat is 15 procentpunten  minder dan in 2012. 

De grootste partij in Bilzen met 33 procent van de stemmen is de lijst ToB van Johan Sauwens, een winst van ruim 3 procent. De partij Beter Bilzen van Bruno Stegen (Open VLD) komt op de tweede plaats met 22 procent (+5). De N-VA van Frieda Brepoels moet een klap van 10 procentpunten incasseren en Bilzen Bruist (SP.A) wordt de vierde partij met 10 proceent van de stemmen. 

In Lommel krijgt de lijst van burgemeester Peter Vanvelthoven een oplawaai van 10 procentpunten en komt uit op een toch nog respectabele  30 procent. De grootste partij wordt CD&V met 36 procent. Samen met N-VA kunnen de christendemocraten eventueel een einde maken aan 30 jaar socialisme in Lommel. 

In de fusiegemeente Pelt (Overpelt en Neerpelt) haalt CD&V een overweldigende meerderheid van 47 procent. De partij kan met een absolute meerderheid aan zetels geen  alleen besturen.  Op een ruime afstand volgen Samen Pelt en N-VA met elk 15 procent. Ook in die andere fusiegemeente Oudsbergen (Meeuwen-Gruitrode en Opglabeek) is CD&V de grote winnaar met liefst 54 procent van de stemmen. N-VA volgt op de tweede plaats met  22 procent

In Kinrooi haalt de CD&V van burgemeester Jo Brouns een monsterscore van 61 procent.  Toch gaat CD&V mogelijk verder met coalitiepartner SP.A. "De voorbije jaren hebben we heel goed samengewerkt met SP.A in Kinrooi", zegt Brouns.

Video player inladen...