Brussel: PS en MR krijgen klappen, Ecolo-Groen en PVDA in de lift. N-VA breekt geen potten

In de negentien Brusselse gemeenten lijkt Ecolo-Groen overal fors te winnen. Op verschillende plaatsen gaan de ecologisten met ruim tien procentpunt vooruit. N-VA lijkt het succes van de peilingen niet te kunnen verzilveren: in geen enkele gemeente kunnen de Vlaams nationalisten echt doorbreken. PS verliest in enkele gemeenten, maar in stad Brussel houdt PS stand, in Sint-Joost-Ten-Node haalt ze zelfs een absolute meerderheid. Ook Sint-Jans-Molenbeek komt weer in handen van PS.

PS heeft afgelopen zes jaar maar liefst drie verschillende burgemeesters geleverd in stad Brussel. Freddy Thelemans ging met pensioen en Yvan Mayeur moest opstappen na het schandaal bij Samusocial. De partij blijft de grootste en lijkt zelfs maar bepert stemmen te verliezen.

Veel ogen waren gericht op N-VA: die lijkt op het eerste zicht de grote verwachtingen niet waar te maken en verliest zelfs ruim een halve procent.

Voormalig schepen Ans Persoons (SP.A) zou met haar lijst Change.Brussels verkozen raken en haalt een voorlopig resultaat van 3,5 procent. Het is de eerste keer dat SP.A zonder PS opkomt in stad Brussel.

Ecolo-Groen grote winnaar

Bij Ecolo-Groen spreken ze over "een groene golf" door het Brussels gewest. In Elsene en Vorst worden de groene de grootste partij. In Watermaal-Bosvoorde, waar Ecolo-Groen de afgelopen jaren de burgemeester leverde, scoort de partij maar liefst 35,8 procent. 

De partij zet ook serieuze stappen vooruit in stad Brussel, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Sint-Agatha-Berchem, Schaarbeek, Sint-Joost-Ten-Node, Ganshoren en Etterbeek. Soms is die winst zelfs ruim tien procent.

Video player inladen...

Toch geen doorbraak voor N-VA

Verschillende peilingen voorspelden dat N-VA in de Brusselse gemeenten tot 6 procent van de stemmen zou halen. De goede peilingen worden echter niet omgezet in realiteit. In stad Brussel halen de Vlaams nationalisten 3,7 procent, een verlies van een half procentpunt. Ook in Sint-Jans-Molenbeek moet N-VA een procentpunt inleveren.

In Schaarbeek, thuisgemeente van N-VA-ondervoorzitter Cieltje Van Achter, haalt N-VA 2,7 procent: amper 0,5 procentpunt winst. Ook Ukkel strandt op 2,3 procent. Licht verlies voor N-VA in Anderlecht: 4 procent haalt de partij daar, een verlies van ruim een procentpunt.

N-VA haalt wel hoge scores in Sint-Agatha-Berchem. In die gemeente haalt de partij 6,7 procent, bijna evenveel als zes jaar geleden. Sint-Agatha-Berchem is een gemeente met veel Nederlandstaligen, maar N-VA verloor daar haar kopstuk Luc Demullier na een interne twist.

In Ganshoren wint N-VA wel. Daar haalt de partij 6,7 procent, een winst van 1,8 procentpunt. Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe wist daar zes jaar geleden net geen zetel te bemachtigen, dat lukt nu wel. 

Video player inladen...

PS haalt absolute meerderheid in Sint-Joost-Ten-Node

In Stad Brussel houdt PS goed stand. Maar in Schaarbeek verliest PS 7 procentpunt, de partij zakt naar de derde plaats met een totaal van 18,1 procent.

Ook in Ukkel moet PS ruim zes procentpunt te verliezen en strandt ze op amper zeven procent. In Jette verliest de lijst van PS-SP.A ruim acht procentpunt, daar haalt de partij nog 16,3 procent. In Vorst valt een verlies van zeven procentpunt op te tekenen. In Oudergem is de partij 2,5 procentpunt kwijt.

In Sint-Jans-Molenbeek werd PS zes jaar geleden naar de oppositiebanken verwezen, maar het ziet ernaar uit dat de socialisten opnieuw de burgemeesterssjerp in handen nemen aan de overkant van het kanaal: PS-SP.A wint er ruim vier procentpunt en wordt de grootste partij met 33 procent. Huidig burgemeester Francoise Schepmans (MR) moet zes procentpunt inleveren.

In Sint-Joost-Ten-Node haalt huidig burgemeester Emir Kir een absolute meerderheid.

PTB/PVDA fors in de lift

Zeer sterke stijgingen zijn er bij PTB/PVDA. In Anderlecht verzesvoudigd de partij haar resultaat en haalt er 14,5 procent, dat is ruim 12 procentpunt meer dan zes jaar geleden. Ook in Sint-Gillis is er serieuze winst: net geen tien procentpunt erbij, PTB/PVDA haalt er 13 procent, ongeveer hetzelfde resultaat haalt de partij in Sint-Jans-Molenbeek.

In Vorst  hebben de communisten ruim tien procent, in stad Brussel gaan ze richting 11 procent, een winst van ruim negen procentpunt.

Opdoffer voor MR

Ook de liberalen van MR krijgen in verschillende gemeenten slechte resultaten te verwerken. In Vorst verliezen de liberalen ruim negen procentpunt. In stad Brussel gaat het om een verlies van vier procentpunt, in Sint-Jans-Molenbeek gaat het om ruim drie procentpunt, dat betekent dat Francoise Schepmans haar burgemeesterssjerp zal moeten afgeven. Het ziet er ook naar uit dat Dominique Dufourny in Elsene geen burgemeester meer zal zijn.

Veel hardere klappen krijgen de liberalen in Koekelberg, daar moet de Lijst Burgemeester van Philippe Pivin 17,5 procentpunt inleveren. Ook in Ukkel krijgt de huidige meerderheid een pandoering: MR moet er bijna 15 procentpunt inleveren. De liberalen blijven er wel de grootste partij.

Er is ook verlies voor MR in Sint-Gillis, Sint-Pieters Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe.

In Etterbeek weet burgemeester Vincent De Wolf licht inleveren. De Lijst Burgemeester haalt er 41,5 procent.

Meest gelezen