Eerste uitslag is bekend: Herstappe

De allereerste uitslag in Vlaanderen is bekend. De stemmen voor de nieuwe gemeenteraad in het Limburgse Herstappe zijn als eerste geteld. 58,2 procent voor Gemeentebelangen. 41,8 procent voor Herstappe+.

Er moesten maar 80 stemmen geteld worden

Het is geen wonder dat Herstappe eerst geteld is, want er wonen maar 80 mensen. En de lijst Gemeentebelangen onder leiding van Leon Lowet heeft 58 procent van stemmen. Opmerkelijk toch, de enige concurrent, de lijst van Claudy Prosmans, Herstappe plus, behaalt ook meer dan 40 procent. Vier zetels tegen drie dus. Want er waren 7 zetels te verdelen. 

12 jaar geleden

Het was 12 jaar geleden dat de inwoners van Herstappe nog eens moesten stemmen voor de gemeente. In 2012 was er maar 1 lijst en moest er dus niet naar het stemhokje gegaan worden. Door strubbelingen waren er dit jaar 2 lijsten met in totaal 11 kandidaten.

Vandaag rustig, zaterdag een gevecht

Serge Lowet, de gewezen burgemeester van Herstappe, is zaterdag al slaags geraakt met de man van de OCMW-voorzitster. Daar vond de dorpspoets plaats, een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen. Aan de woning van de OCMW-voorzitster begon haar echtgenoot commentaar te geven op de passerende poetsers. Serge Lowet gaf verbaal weerwerk, waarna de situatie uit de hand liep. De twee gingen met elkaar in de clinch en kwamen allebei in een gracht terecht. Twee andere personen konden de amokmakers van elkaar scheiden. Beide heren moesten naar de dokter.
      
De politie van Tongeren-Herstappe heeft een proces-verbaal opgesteld. Het zal worden overgemaakt aan het parket van Limburg, dat dan zal beslissen welk gevolg er aan gegeven wordt.