Eerste uitslagen uit Wallonië zijn binnen: PS verliest absolute meerderheden in Henegouwen

Ook vanuit Wallonië beginnen de eerste uitslagen binnen te sijpelen. Gerpinnes, Henegouwen, mocht de spits afbijten. Daar is CDH de grote winnaar. De eerste stad waar resultaten bekend zijn gemaakt is Aat, daar tekent PS fors verlies op. In al zeker twee gemeenten in PS haar absolute meerderheid kwijt.

In Aat (Henegouwen) verliest PS haar absolute meerderheid. De socialisten verliezen er 18,5 procent en stranden op 33,5 procent. De partij is nog steeds de grootste, maar voelt de hete adem van "Liste Athoise" in de nek. Vraag is of PS nog de burgemeester zal kunnen leveren in Aat, of door andere partijen van de troon gestoten zal worden.

Eenzelfde trend zien we in de kleinere gemeente Aisleau-Presles, ook in Henegouwen. Daar moet PS 11 procent inleveren, en ook daar verliezen de socialisten hun absulute meerderheid.

Gerpinnes had de eer om als eerste Waalse gemeente met resultaten te kunnen komen. Daar hebben alle partijen zich gebundeld tegen huidig burgemeester Philippe Businne (CDH). PS, MR en Ecolo staan samen op de lijst "Horizon".

Horizon haalt volgens de voorlopige uitslagen 44,3 procent van de stemmen, niet genoeg om CDH van de troon te stoten: burgemeester Businne wint 4,5 procent en gaat naar 49,5 procent. Dat is echter niet genoeg om alleen te besturen. In Gerpinnes is er nog één kleinere partij: "Demain", die haalt 6,2 procent en is dus machtig genoeg om te bepalen wie de burgemeester mag leveren de komende zes jaar.

Ook Ciney heeft voorlopige resultaten

In Ciney ziet het ernaar uit dat huidig burgemeester Jean-Marie Cheffert zijn sjerp zal moeten afgeven. Hij wordt uitgedaagd door de lokale lijst "Ici", een samenwerking tussen MR, PS en CDH. Ici haalt volgens de eerste resultaten 53,8 procent.

Duitstalig België: Christendemocraten de grootsten in Kelmis

Ook in Duitstalig België worden volop stemmen geteld. In de gemeente Kelmis zijn de Christendemocraten voorlopig de grootste, in Eupen zien we dezelfde trend. Daar haalt CSP 34,2 procent, Ecolo komt op de tweede plaats met 26 procent.