Video player inladen...

"Filip Dewinter is er niet voor de eeuwigheid, maar vandaag is gebleken dat Vlaams Belang er wel nog is voor lange tijd"

Antwerps Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter is tevreden met de resultaten van zijn partij. Hij voelt het vooral aan als een boost voor de Vlaamse en federale verkiezingen van mei volgend jaar. "Vandaag is gebleken dat het Vlaams Belang er nog is voor lange tijd." Tegelijk liet Dewinter verstaan dat er wordt gebouwd aan een nieuwe generatie bij het Vlaams Belang in Antwerpen.

Vlaams Belang gaat er in de stad Antwerpen (heel) lichtjes op vooruit. Kopstuk Filip Dewinter klonk erg tevreden in zijn eerste reactie, maar had allicht gehoopt op een hogere stijging. "Wij handhaven ons. Hier in Antwerpen zorgen we ervoor dat we er staan ondanks het feit dat we gesandwicht worden tussen aan de ene kant de N-VA van Bart De Wever en aan de andere kant het linkse blok. Er zullen wel wat van onze kiezers geweest zijn die bij deze verkiezingen nog maar eens een strategische stem hebben uitgebracht."

Het was de ambitie van Dewinter om "de schapen die van Vlaams Belang waren overgelopen naar de N-VA terug naar de stal te halen". Volgens het VB-kopstuk is hij daar ook gedeeltelijk in geslaagd. "Wij verliezen in Borgerhout, in Antwerpen-Noord en in allerlei districten met grote immigratietoeloop. Maar we winnen - soms met 6 procent - in de buitendistricten waar nog een autochtone Vlaamse bevolking is. Ons ondanks alles - in moeilijke politieke omstandigheden en moeilijke demografische/sociologische omstandigheden - handhaven als de partij die opkomt voor het eigen volk eerst is een superprestatie. " 

Vandaag is dag 1 van campagne voor volgende verkiezingen en dat ziet er schitterend uit voor Vlaams Belang

Filip Dewinter

Dewinter blikt al vooruit naar de Vlaamse en federale verkiezingen van mei volgend jaar. En hij doet dat vol hoop. "We gaan erop vooruit in heel Vlaanderen, we zijn daar opnieuw de derde partij. Vandaag is dag 1 van de campagne van de volgende verkiezingen en dat ziet er schitterend uit voor Vlaams Belang." Filip Dewinter ziet ook opportuniteiten in het feit dat de huidige Antwerpse meerderheid maar nipt stand kan houden. "Ook in Antwerpen kunnen we het verschil maken door bijvoorbeeld die rechtse coalitie overeind te houden."

Deze gemeenteraadsverkiezingen waren al de vijfde op rij waarbij Filip Dewinter lijsttrekker was voor zijn partij. Binnen zes jaar zien we mogelijk een ander gezicht. "Wij bereiden een jonge generatie voor en die zullen ook hun intrede doen in de gemeenteraad." Dewinter wijst daarbij naar zijn woordvoerder Sam van Rooy. "Hij is de wissel op de toekomst. Filip Dewinter is er niet voor de eeuwigheid. Maar vandaag is gebleken dat het Vlaams Belang er wel nog is voor lange tijd."

Video player inladen...

Meest gelezen