Videospeler inladen...

Forza Ninove na monsterscore: "We gaan een nieuwe wind door Ninove laten waaien"

"Het is stil aan de overkant", klinkt het bij de winnaars van de verkiezingen in Ninove. Het rechtse Forza Ninove scoorde er 40 procent. "Ik ben ontroerd", zegt lijsttrekker Guy D'haeseleer, die ook in het Vlaams parlement zetelt voor Vlaams Belang. Van de huidige burgemeester krijgt Forza Ninove het initiatief om een coalitie te vormen. Zij spreekt van "een zwarte dag" voor Ninove.

Een historische verkiezing. Dat is het minste wat je kan zeggen over de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag in Ninove. De lijst van Vlaams Belang-lid Guy D'haeseleer scoort er maar liefst veertig procent. Dat zou kunnen betekenen dat het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang er voor het eerst breekt. 

"Wie had kunnen denken dat we op veertig procent zouden eindigen", zucht D'haeseleer opgelucht in een verkiezingsspeech. "Momenteel hebben al meer dan 8.100 Ninovieters mij vertrouwen gegeven".

Meteen kijkt hij ook vooruit. "We gaan een nieuwe wind door Ninove laten waaien." Maar eerst is het tijd voor feest: "Vanaf nu drinken we op de overwinning van Forza Ninove!", klinkt het in het lokale café. 

Burgemeester van Ninove: "Het is een zwarte dag"

Andere geluiden bij de verliezers. Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) spreekt van "een zwarte dag voor Ninove."  De burgemeester is duidelijk over wat er nu moet gebeuren. "Als je veertig procent haalt, dan moet Forza Ninove zijn verantwoordelijkheid opnemen. Forza Ninove is nu aan zet." 

In 2012 vormde De Jonge een coalitie tegen de partij van D'haeseleer. "We hebben zes jaar geleden Forza Ninove buitenspel gezet, ook al haalden ze toen een betere score dan ons. Nu ligt dat anders", zegt De Jonge. "Ik heb niet de pretentie om met 26 procent ten opzichte van de 40 procent met partners te gaan praten. Het is aan meneer D'haeseleer om een coalitie te vormen."

Hoe komt het toch dat de Ninovieters de extremen opzoeken in de politiek? "Meneer D'haeseleer heeft elk incident aangegrepen om Ninove in een negatief daglicht te zetten", zegt burgemeester De Jonge. "Ik betreur dat, want mensen die naar Ninove komen hebben helemaal niet het gevoel dat onze stad zo'n Chicago aan de Dender is."

Volgens De Jonge heeft D'haeseleer daarvoor zelfs zijn taak als parlementslid verwaarloosd. "Hij heeft zijn parlementair mandaat naast zich neergelegd om de kiezer te overtuigen van het feit dat het hier enorm onveilig is."

De liberalen in Ninove stijgen twee procent. Een magere troost naast de veertig procent van Forza Ninove. "Ik ben blij dat onze partij standhoudt. Dat betekent dat ons beleid niet afgestraft wordt." Ze besluit: "Gelukkig zijn er nog 60 procentvan de mensen die niet akkoord gaan met het beleid van Forza Ninove."

Bekijk hieronder nog eens de uitslagen van de verkiezingen in Ninove: 

Meest gelezen