Video player inladen...

Mathias De Clercq: "Gentenaars krijgen voor het eerst in 60 jaar opnieuw een liberale burgemeester"

In Gent heeft Open VLD-lijsttrekker Mathias De Clercq de burgemeesterssjerp opgeëist. "Voor het eerst in 60 jaar krijgt Gent opnieuw een liberale burgemeester", zei hij tijdens een toespraak voor partijleden. De Clercq noemde geen mogelijke coalitiepartners bij naam, maar had het over een "positief, verbindend en evenwichtig project". 

Mathias De Clercq heeft een ware overwinningsspeech gehouden voor partijmilitanten in Gent. "Dit is een schitterende dag voor onze stad. Onze partij behaalt een historisch resultaat in de mooiste stad van het land." 

Voor de Open VLD'er is het duidelijk: "De Gentenaars hebben gekozen voor een liberale burgemeester. De Gentenaars hebben duidelijk gekozen voor een positief, verbindend en een evenwichtig project voor onze stad."

De Clercq wil de hand reiken naar "iedereen die op een positieve manier wil meewerken aan het meest vooruitstrevende project voor onze stad, een project dat alle Gentenaars kan verenigen". "We willen een breed progressief project, gedragen met een coalitie door bijzonder veel Gentenaars", aldus Mathias De Clercq.

De Open VLD-lijsttrekker eist dan ook de burgemeesterssjerp op: "Jullie hebben decennialang gesmacht naar een dergelijke grote overwinning. Vanavond is het gebeurd. Ditmaal hebben de Gentenaars ons aan het stuur gezet om onze stad verder vooruit te stuwen. Gent krijgt voor het eerst in 60 jaar een liberale burgemeester." 

Progressief kartel geeft burgemeesterssjerp niet op, ondanks claim Mathias De Clercq

Het progressief kartel in Gent geeft voorlopig de burgemeesterssjerp niet op. Dat bevestigt het kartel aan Belga. De SP.A en Groen verliezen volgens de voorlopige resultaten fors, maar ze blijven wel de grootste groep in de Gentse gemeenteraad. 

Maar ook de liberalen van Mathias De Clercq eisen de burgemeesterssjerp op als het kartel een voortzetting wil van het paarsgroen bestuur in Gent. 

De huidige bestuurscoalitie van liberalen en het kartel SP.A-Groen behoudt volgens de laatste resultaten een stevige meerderheid in de Gentse gemeenteraad. Een rechtse meerderheid lijkt niet aan voldoende zetels te raken.

Eerder werd gespeculeerd dat het kartel uit elkaar gespeeld zou worden, maar dat ontkennen tot nader order zowel groene als socialistische kopstukken.

Meest gelezen