Video player inladen...

Centrumrechts wel of niet mogelijk in Gent? Het blijft onduidelijk

Het blijft onduidelijk of er in Gent een centrumrechtse meerderheid kan komen met Open VLD, de N-VA en CD&V. Lange tijd leek het erop dat dat zou lukken, maar met 86 van de 91 stembureaus geteld, zou het dan weer niet lukken. Maar er moeten dus nog een aantal bureaus worden geteld.

Het is zeer spannend in Gent. Met 86 van de 91 stembureaus geteld verliest het kartel SP.A-Groen 12 procent van de stemmen en komt terecht op 33,5 procent. Open VLD wint 8,7 procent van de stemmen ten opzichte van 2012 en komt op 25,2 procent.

De N-VA verliest 5 procent en komt op 12,1 procent. CD&V gaat 0,3 procent achteruit en strandt op 8,8 procent. Vlaams Belang gaat van 6,5 procent in 2012 naar 7,8 procent nu. Ook PVDA gaat vooruit van 2,9 naar 7 procent. Dit zijn officiële cijfers uit 86 van de 91 stembureaus.

(Lees voort onder de infografiek.)

Coalitie die nu aan macht is of centrumrechts bestuur?

Rond 21 uur hoorden we dat CD&V er een extra zetel bij kreeg, dat ze stegen van 4 zetels naar 5. Daardoor werd een centrumrechtse coalitie mogelijk, hadden ze een meerderheid van 27 zetels op 53.

Maar intussen is het alweer gekanteld. We zijn een aantal telbureaus verder en nu blijkt dat CD&V er dus weer maar 4 heeft, dus eentje minder. Dat betekent dat het kartel SP.A-Groen er 2 meer krijgt en dus op 21 zit.

De enige coalitie die dan mogelijk is, is de coalitie die nu aan de macht is: het kartel SP.A-Groen en Open VLD. Open VLD gaat er fors op vooruit, gaat er ongeveer 10 procent op vooruit, krijgt er 6 zetels bij. Daarom zal Open VLD blijven eisen dat Mathias De Clercq het burgemeesterschap krijgt, maar dus zoals het op dit ogenblik is, blijft de huidige coalitie aan de macht en is centrumrechts onmogelijk. Maar het kan nog kantelen natuurlijk.

Meest gelezen