Archieffoto Hebron AFP or licensors

Groen licht voor bouw van 31 woningen voor kolonisten in Hebron

De Israëlische regering heeft voor het eerst sinds 2002, groen licht gegeven voor de bouw van 31 woningen voor joodse kolonisten in de stad Hebron, op de Westelijke Jordaanoever. In Hebron leven honderden kolonisten te midden de Palestijnse bevolking, een situatie die vaak tot spanningen leidt.

“ Voor het eerst in lange tijd krijgt Hebron er, op de huidige site van een militaire basis, een nieuwe joodse wijk bij", liet minister van Defensie Avigdor Lieberman in een communiqué weten. De nieuwe wijk zal bestaan uit 31 logementen en twee crèches. Het gaat volgens Lieberman om een "nieuwe en belangrijke fase" in de acties van de regering om "de inplanting in Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) te versterken".

“Voor het eerst in lange tijd krijgt Hebron er een nieuwe joodse wijk bij

Avigdor Lieberman

De woningen zullen worden gebouwd in wat vroeger een van de belangrijkste winkelstraten van de regio was, namelijk de Shuhada straat die naar de Grot van de Patriarchen leidt. Onder invloed van het Israëlisch-Palestijnse conflict transformeerde die straat tot een spookstraat nadat de Israëlische autoriteiten de wijk innamen om er een militaire basis op te richten van waaruit de joodse kolonisten bescherming kregen, en afsloten voor de Palestijnen. De Palestijnen ijveren sindsdien fel voor de heropening van de winkelstraat, die in betere dagen een belangrijk busstation en een levendige Palestijnse markt huisvestte.

Kruitvat Hebron

Hebron geldt als een kruitvat waar te midden de 200.000 personen tellende Palestijnse bevolking ook ongeveer 800 joodse kolonisten leven. Zij kozen veelal om ideologische redenen voor Hebron als standplaats en staan onder zeer hoge militaire bescherming. Hun aanwezigheid in de Palestijnse stad is een constante bron van spanningen en gewelddadige onlusten.