AFP or licensors

Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk vragen “geloofwaardig onderzoek” naar verdwijning journalist Khashoggi

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland riepen in een gezamenlijke verklaring de Saudische en Turkse autoriteiten op om een ​​"geloofwaardig onderzoek" te voeren naar de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Ze vragen bovendien om het incident met "de grootst mogelijke ernst" behandelden.

“Er moet een geloofwaardig onderzoek komen om de waarheid te achterhalen over wat er is gebeurd. En -indien relevant- om diegenen die verantwoordelijk zijn voor de verdwijning van Khashoggi te identificeren en te zorgen dat ze ter verantwoording worden geroepen", dat zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen in de verklaring.

We verwachten van de Saudische regering dat ze een volledig en gedetailleerd antwoord geeft

Gezamenlijke verklaring

"We moedigen gezamenlijke Saudische en Turkse inspanningen aan en verwachten van de Saudische regering dat ze een volledig en gedetailleerd antwoord geeft." Verder stond in de verklaring te lezen: “We hebben deze boodschap rechtstreeks aan de  Saudische autoriteiten overgebracht”.  De verklaring werd ondertekend door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, zijn Franse evenknie Jean-Yves Le Drian en de Duitse Heiko Maas.

Saudi-Arabië dreigt met tegenmaatregelen

Saudi-Arabië heeft al laten weten dat het elke mogelijke “bedreiging”, zowel economische sancties als politieke druk, verwerpt. In de verklaring, vrijgegeven via het staatspersbureau, waarschuwt het koninkrijk dat het gepast zal reageren op elke stap die tegen hen wordt ondernomen. Het dreigt met zware tegenmaatregelen als er sancties tegen hen worden genomen en benadrukt dat de Saudische economie "een invloedrijke en vitale rol speelt in de wereldeconomie". De verklaring kwam er nadat de Saudische aandelenmarkt bijna met zeven procent was gezakt. 

Khashoggi verdween op 2 oktober

Journalist Jamal Khashoggi verdween op twee oktober nadat hij het Saudische consulaat in Istanbul had bezocht om huwelijksdocumenten op te halen. Hij was een criticus van de Saudische staat. Turkse autoriteiten vrezen dat Khashoggi is vermoord op het consulaat. Ze zouden over audio- en videomateriaal beschikken die dat bewijzen. Turkse bronnen beweren dat de journalist door 15 Saudi's zou omgebracht zijn.

Saudi-Arabië ontkent alle beschuldigingen en doet ze af als “ongefundeerd”.  Maar het koninkrijk levert geen bewijs dat de journalist het consulaat ooit heeft verlaten.

Saudisch consulaat in Istanbul AFP or licensors