Steven Vandeput stopt als federaal minister en wordt burgemeester in Hasselt 

De N-VA van minister van Defensie Steven Vandeput is met 28,7 procent de grootste partij geworden in Hasselt. Vandeput wordt dan ook burgemeester in Hasselt en sluit een coalitie met Rood Groen + Hasselt en Open VLD. Hij neemt afscheid als minister van Defensie in de federale regering.

In de Limburgse provinciehoofdstad zijn alle stemmen geteld. N-VA haalt 28,7 procent, een stijging met zo'n 3 procentpunt in vergelijking met 2012. Rood Groen + Hasselt strandt op 25,3 procent. CD&V van burgemeester Nadja Vananroye is met 20,9 procent de derde partij.

"Ik denk dat de uitslag duidelijk is in Hasselt. Wij zijn afgetekend de grootste partij, daar heeft de Hasselaar voor gekozen", reageerde Vandeput bij TV Limburg. "Ik denk dat de Hasselaar recht heeft op het feit dat de politiek ook luistert naar zijn stem." Vandeput wordt nu burgemeester van Hasselt. Zijn partij N-VA sloot er een coalitie met RoodGroen+ en Open VLD. Die laatste partij is nochtans niet noodzakelijk voor een meerderheid. Aftredend burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) wordt zo buitenspel gezet.

Vandeput stopt als federaal minister van Defensie

Nu Vandeput de burgemeesterssjerp omdoet, zal hij stoppen als federaal minister van Defensie. "Vanaf 1 januari zal ik geen minister meer zijn", zegt Vandeput. "Ik wil wel nog enkele belangrijke dossiers afronden. Wie mij als minister zal opvolgen, zal de partij moeten beslissen."

Voorkeurstemmen

Steven Vandeput krijgt 8.704 voorkeurstemmen achter zijn naam, huidig burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) 5.271, Marc Schepers (Rood Groen + Hasselt) 2.767.