Ivan De Vadder maakt eerste beeld op van Vlaanderen: "Huidige Vlaamse meerderheid wordt krapper"

Hoe heeft Vlaanderen gestemd vandaag? Ivan De Vadder noemt de provincieraadsverkiezingen "de nationale peiling" van deze verkiezing. Over de provincies heen is de N-VA de grootste partij, maar als dat vertaald wordt naar zetels op Vlaams niveau, dan wordt de huidige Vlaamse meerderheid krapper.

expert
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag". | Voor meer van Ivan De Vadder, klik hier.

De provincieraadsverkiezingen zijn volgens De Vadder de ideale peiling, omdat de partijen er onder hun eigen nationale naam opkomen. "Meestal met hun kopstukken op lijstduwer- of lijsttrekkersplaats", zegt De Vadder. "Dit is de opiniepeiling van de dag. De blik naar onze nationale parlementen, mochten er nu nationale verkiezingen zijn."

Met twee derde van de bureaus geteld, blijkt dat CD&V de grootste blijft in West-Vlaanderen en Limburg. In de andere Vlaamse provincies wint de N-VA. "De N-VA is in de centrum van het gewest de grootste partij geworden", zegt De Vadder. Over alle provincies heen, is de N-VA de grootste partij. 

Dit is de opiniepeiling van de dag. De blik naar onze nationale parlementen, mochten er nu nationale verkiezingen zijn

Ivan De Vadder

In vergelijking met zes jaar geleden, verliest de N-VA wel 3 punten. CD&V wordt de tweede partij met anderhalf procent verlies. Vlaams Belang, Open VLD en Groen halen rond de 13 procent. "PVDA eindigt, ondanks de lokale successen, rond de 3 procent", zegt De Vadder.

In vergelijking met de Vlaamse verkiezingen van 2014 is de tendens ongeveer dezelfde. "Dan zie je dat de N-VA intussen bijna 7 procent heeft verloren. En dat de CD&V en Open VLD in vergelijking met toen op hun niveau zijn gebleven", zegt De Vadder. "Vlaams Belang heeft 7 punten gewonnen en ook Groen wint 4 punten in vergelijking met toen. De verliezer is de SP.A."

"Als we dit nu willen vertalen naar een nieuw Vlaams parlement moeten we professor Sofie Marien inschakelen", zegt De Vadder. Zij berekende het volgende op basis van de voorlopige resultaten van de provincieraadsverkiezingen. N-VA verliest 10 zetels. CD&V en Open VLD gaan min een. "Waar gaan al die zetels naartoe? Groen haalt een winst van 7 zetels, Vlaams Belang 10 zetels."

"De huidige meerderheid heeft nog een meerderheid, maar die is veel krapper geworden. Open VLD is niet langer overbodig", zegt Marien.

Video player inladen...