Video player inladen...

Lijst 1785 van Maggie De Block krijgt rake klappen in Merchtem, maar blijft grootste partij

In Merchtem, in Vlaams-Brabant, verliest Lijst 1785 van minister Maggie De Block 4 zetels. Daarmee blijft de partij wel nog grootste fractie in de Merchtemse gemeenteraad. Maggie De Block werd lijsttrekker in haar gemeente, nadat haar broer Eddie na 18 jaar was gestopt als burgemeester. De Block kreeg afgetekend de meeste voorkeurstemmen: 1.665, maar wordt toch geen burgemeester.

De afgelopen verkiezingscampagne was het al Maggie De Block wat de klok sloeg in Merchtem. Tijdens de vorige verkiezingen won de kartellijst van Open VLD en SP.A vlotjes. 

Dat kunstje wilde De Block nog eens over doen. Maar dat is maar deels gelukt: haar Lijst 1785 blijft weliswaar de grootste partij, maar moet een aanzienlijk verlies incasseren, blijkt uit de volledige verkiezingsuitslagen, die binnen zijn. De partij gaat van 14 naar 10 zetels.

Omdat de partij de absolute meerderheid kwijt is, gaat Lijst 1785 in zee met de CD&V. De coalitie zal niet geleid worden door Maggie De Block. Ze gunt de burgemeerstersjerp aan partijgenoot Maarten Mast, de nummer 2 op haar lijst.

Het is de lokale lijst Pro Merchtem die met een groot deel van de stemmen gaat lopen. De nieuwe partij haalt meteen bijna een kwart van de stemmen, goed voor 7 zetels. CD&V (van 6 naar 4 zetels) en N-VA (van 4 naar 3 zetels) delen net als Lijst 1785 in het verlies. Groen boekt iets meer dan een procentje winst en houdt een zetel in de gemeenteraad.