Video player inladen...

Merchtem: Maggie De Block wordt geen burgemeester, maar gunt opvolger Maarten Mast de sjerp

Minister Maggie De Block (Open VLD) wordt geen burgemeester in Merchtem. Ze gunt de sjerp aan de jonge Maarten Mast, de tweede man van haar lokale lijst, Lijst 1785.  De partij heeft de absolute meerderheid verloren en vormt nu een coalitie met de CD&V.

Lijst 1785 van Maggie De Block heeft rake klappen gekregen. Nadat haar broer en stemmenkanon Eddie was gestopt als burgemeester, werd Maggie De Block op het schild gehesen. 

Maar dat heeft niet mogen baten. Lijst 1785 verliest 4 zetels en is daarmee de absolute meerderheid kwijt in de Merchtemse gemeenteraad.  De nieuwe lokale lijst Pro Merchtem gaat met een groot deel van de stemmen lopen.

"Er was een partij meer, daardoor moest de taart in vijven verdeeld worden in plaats van in vieren en dan betaalt iedereen daar wat voor", zegt De Block in een reactie aan VRT NWS. "Wij hebben onze absolute meerderheid verloren, maar hebben wel een coalitie gevormd met de CD&V."

Jonge ploeg

De Block gaat zelf ook geen burgemeester worden, kondigt ze aan. "Omdat we met een jonge ploeg naar voor willen komen en omdat ik nog minister ben, hebben we ervoor gekozen om de volgende in het aantal voorkeurstemmen burgemeester te laten worden en dat is Maarten Mast."

De Block kreeg in Merchtem 1.665 voorkeurstemmen. Dat is bijna de helft minder dan haar broer Eddie. Die kreeg er in 2012 maar liefst 3.241. Een tegenvaller? "Mijn broer zat vorige keer echt op het toppunt van zijn stemmen. Hij heeft toen een ongeziene score gehaald en gaat nu in schoonheid weg. Dat is iets wat hij altijd zal kunnen zeggen", reageert de minister ontwijkend.