Bart Somers kegelt anderen omver in Mechelen, maar wil toch regeren met CD&V

VLD-Groen-m+ is de grote winnaar in Mechelen. De lijst rond burgemeester Bart Somers is er met meer dan 14% op vooruitgaan en behaalt een absolute meerderheid. Coalitiepartners N-VA en CD&V verliezen fors net als SP.A in de oppositie. Toch zou Somers een coalitie willen vormen met CD&V.

Dat Somers (Open VLD) burgemeester zou blijven, leek al voor de verkiezingen duidelijk uit de peilingen. De voorbije zes jaar leidde hij een coalitie met de N-VA en CD&V. Het was de vraag of die twee partijen nog wel nodig waren. 

De lijst van Somers haalt 47,9% van de stemmen, een winst van meer dan 14%. Meer nog: met 25 zetels op 43 haalt die lijst bovendien een absolute meerderheid. Daarbij moet wel gezegd worden dat Somers nu al een coalitie binnen de coalitie leidt en zijn lijst samengesteld is met Open VLD, Groen en enkele onafhankelijken. Toch is de vooruitgang opvallend.

Opvallend is dat alle andere grote partijen in Mechelen verliezen, zowel de coalitiepartners N-VA en CD&V, maar ook de belangrijkste oppositiepartij. Dat is de SP.A van voormalig voorzitter Caroline Gennez die meer dan 9% moet inleveren en terugvalt tot iets meer dan 9%. Daardoor zou de SP.A kleiner worden dan Vlaams Belang dat ter plaatse trappelt. 

Bij de kleine partijtjes zou de extreemlinkse PVDA met acteur Dirk Tuypens de gemeenteraad binnensluipen en een zetel bemachtigen.

Monsterscore, maar toch in zee met CD&V?

Bart Somers kan dus de volgende jaren alleen regeren, maar toch zou hij een coalitie willen vormen. Zijn uitverkoren partner is huidig coalitiegenoot CD&V. Die partij heeft meer dan 3% van haar stemmen verloren, maar toch dus toch aan boord gehesen kunnen worden. Dan zou de lijst-Somers een meer dan comfortabele meerderheid in de gemeenteraad hebben.

Dat betekent dus dat de N-VA die nu ook in het bestuur zit, uit de boot zou vallen. De N-VA heeft 6,7% van haar stemmen verloren en zou dus de grootste oppositiepartij worden. Ze was overigens al de tweede partij in Mechelen na VLD-Groen-m+. (Lees verder onder de tweet).

Een nog grotere triomf is er bij de voorkeurstemmen in Mechelen. Daar verpulvert Somers de concurrentie. Hij haalt 15.597 stemmen. Zijn naaste volger en lijstgenoot Kristof Calvo (Groen) kreeg er 3.607, Freya Perdaens van de N-VA, slechts 2.950 en Carolina Gennez van de SP.A 1.880.

De liberaal Bart Somers is burgemeester van Mechelen sinds 2001. Tussendoor was hij nog Vlaams minister-president en voorzitter van Open VLD.

Meest gelezen