Video player inladen...

Mohamed Ridouani wordt burgemeester van Leuven: "Wat je afkomst ook is, je kunt je dromen waarmaken"

Mohamed Ridouani wordt de opvolger van Louis Tobback in Leuven. Dat heeft de SP.A'er zelf bekendgemaakt. Buiten aan het stadhuis kondigde hij een coalitie aan met Groen en CD&V. Hij verwees ook specifiek naar zijn Marokkaanse afkomst.

Dat Ridouani aan zet was, was relatief snel duidelijk. De SP.A verloor wel een pak stemmen, maar de partij blijft de grootste en Ridouani zelf haalde meer dan 10.000 voorkeurstemmen. Ridouani moest wel op zoek naar een nieuwe coalitiepartner, want ook CD&V verloor.

Die nieuwe coalitiepartner lag eigenlijk op voorhand al vast. In debatten stak Ridouani het niet onder stoelen of banken dat hij graag met Groen zou regeren. De stevige winst van Groen (+3 zetels) speelde de SP.A in de kaarten.

Iets na 21 uur, tussen het stadhuis en de Sint-Pieterskerk, bliezen Ridouani, David Dessers (Groen) en Carl Devlies (CD&V) verzamelen om de nieuwe coalitie bekend te maken. Dat kon ook zonder CD&V, maar dan was er maar een overschot van 1 zetel.

Ik heb van mijn afkomst nooit een punt gemaakt, maar dit is een signaal van hoop

Ridouani kwam "met trots" melden dat SP.A, Groen en CD&V "klaar zijn om een nieuw hoofdstuk te schrijven in Leuven. "De Leuvenaar heeft gekozen voor een positief project", legde Ridouani uit. "Een verbindend, vooruitstrevend project, waarbij we Leuven op de kaart zullen zetten in Europa."

"Dit is een van de mooiste momenten van mijn leven", ging Ridouani verder. "Als in deze stad iemand met mijn afkomst burgemeester kan worden, dan is dat een heel sterk signaal. Ik heb van mijn afkomst nooit een punt gemaakt, maar dit is een signaal van hoop. Ongeacht je afkomst kan je je dromen waarmaken en daar ben ik heel trots op. De stad kan nu rustig gaan slapen, Leuven is in goeie handen."

Meest gelezen