Johan Vande Lanotte (SP.A), Bart Tommelein (Open VLD), Wouter De Vriendt (Groen), Björn Anseeuw (N-VA)

Stadslijst Vande Lanotte boekt stevig verlies in Oostende (maar blijft de grootste), Open VLD van Tommelein boekt grote winst

In Oostende blijft de Stadslijst van aftredend burgemeester Johan Vande Lanotte de grootste partij met 22,8 procent. Dat is wel een pak minder dan in 2012. Open VLD van Bart Tommelein stijgt fors tot 19,8 procent.

In Oostende zijn alle 71 stembureaus geteld. Daaruit blijkt dat de Stadslijst van Vande Lanotte 22,8 procent. De lijst is daarmee de grootste, maar ze verliest wel 9,3 procent ten opzichte van 2012.

Open VLD van uitdager Tommelein volgt op de voet met net geen 19,8 procent van de stemmen. De partij boekt daarmee een mooie winst van 6,4 procent. Op Twitter bedankt hij zijn kiezers: "Een krachtiger signaal konden jullie niet geven".

Op basis van voorkeurstemmen troeft Tommelein Vande Lanotte wel af. De liberaal heeft ruim 6.000 voorkeurstemmen binnen, de socialist moet het met dik 5.000 voorkeurstemmen stellen.

Coalitiepartner CD&V

De afgelopen legislatuur vormden de SP.A en Open VLD een coalitie met CD&V. Die laatste partij met Krista Claeys als lijsttrekker verliest 1,7 procent en moet het met bijna 7,8 procent stellen.

Bij de oppositie moet de N-VA een verlies van 6,2 procent incasseren. Lijsttrekker Björn Anseeuw leidt zijn partij naar ruim 16,5 procent van de stemmen, goed voor de 3e partij van de stad.

Vlaams Belang stijgt fors met 5,4 procent tot 13,1 procent. Groen boert met 2,4 procent vooruit en haalt 12,5 procent van de stemmen binnen.