Video player inladen...

Francken boekt forse winst in Lubbeek en ex-Vlaams Belangers hebben grootste partij in Grimbergen: opvallend in Vlaams-Brabant 

In provinciehoofdstad Leuven verliest de SP.A, maar blijft ze de grootste partij. Verder is het opvallend dat de N-VA van staatssecretaris Theo Francken fors wint.  In Zoutleeuw was de burgemeester al snel bekend. En in Grimbergen wordt Vernieuwing van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans de grootste partij. De opvallendste resultaten uit Vlaams-Brabant.

De N-VA boekt fors winst in de thuisbasis van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Haalde zijn partij in Lubbeek in 2012 nog ruim een kwart van de stemmen, dan gaat dat nu naar ruim een derde. CD&V en Open VLD staan dan weer op verlies en houden waarschijnlijk elk 4 zetels over.

"We gaan er 10 procent op vooruit, we zijn dus heel tevreden", reageert Francken. "We zijn lang geleden begonnen met 0 procent, dan 5, 25 en nu 30 procent, het gaat alleen maar omhoog. Bovendien haal ik de meeste voorkeurstemmen ooit in Lubbeek."

(Lees verder onder de video en de grafiek.)

Video player inladen...

In de provinciehoofdstad Leuven gaat de SP.A van kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani er dan weer op achteruit, maar zijn partij blijft wel de grootste.  Ridouani haalt meer dan 10.000 voorkeurstemmen en maakt een coalitie met Groen en CD&V.

De Block dan toch geen burgemeester in Merchtem

In Merchtem wordt minister Maggie De Block uiteindelijk toch geen burgemeester. Haar Lijst 1785 boekt een groot verlies, maar blijft wel de grootste partij.

Omdat Lijst 1785 de absolute meerderheid is kwijtgespeeld gaat de partij in zee met de CD&V. De coalitie zal niet onder leiding staan van Maggie De Block, die minister blijft. De Block gunt Maarten Mast de sjerp.

Vernieuwing grootste partij in Grimbergen

In Grimbergen worden de coalitiepartijen op rechts ingehaald door Vernieuwing, de partij van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans.

De partij stevent af op acht zetels en is daarmee de grootste partij, voor coalitiepartijen CD&V, Open VLD en Groen, die nu elk zes zetels lijken binnen te halen. Voor Groen is dat weliswaar een winst van drie zetels. De N-VA gaat van vijf naar vier zetels.

Bonte stoot door

In Vilvoorde leek een overwinning van de coalitie rond burgemeester Hans Bonte in de sterren geschreven en dat blijkt ook uit de resultaten. Het kartel SP.A-Groen doet er nog verschillende procenten bij en blijft dus aan zet. Coalitiepartner N-VA moet wel wat prijsgeven.

"Ik voelde de appreciatie, maar zo'n grote overwinning had ik echt niet verwacht", reageert Bonte. "We hebben gekozen voor een no-nonsense-aanpak en om samen te werken met de bevolking. Nu gaan we de tijd nemen om een zo sterk mogelijk bestuur te maken."

Video player inladen...

Nieuwe coalitie in Halle

In Halle moeten de partijen op zoek naar een nieuwe meerderheid. De huidige coalitie CD&V, SP.A en Open VLD haalt niet genoeg zetels voor een meerderheid. Die tripartite had N-VA buitenspel gezet in Halle in 2012, maar dat kunstje kunnen ze dus niet overdoen. Afwachten.

Partyka blijft burgemeester, socialisten afgestraft in Tienen

Voor de verkiezingen werd Tienen beschouwd als een van de meest interessante en onvoorspelbare politieke tonelen in de regio. De suikerstad was in 2014 een tijd onbestuurbaar, toen de coalitie tussen CD&V en SP.A op de klippen liep.

CD&V ging besturen met Open VLD, N-VA en Groen, en dat heeft burgemeester Katrien Partyka geen windeieren gelegd: de christendemocraten krijgen er 2 zetels bij. SP.A betaalt het gelag en verliest 6 van zijn 11 zetels.

Sminate en Moons scoren in Londerzeel

In Londerzeel heeft de lijst van N-VA-burgemeester Nadia Sminate opvallend goed gescoord. De partij haalt 4 extra zetels binnen en zit nu op 10 zetels. Ook opvallend is de score van LWD, van Conny Moons. Die partij krijgt er 2 zetels bij.

Het recept van de "nieuwe CD&V" van Veerle Pas werd duidelijk niet gesmaakt door de kiezer. De christendemocraten spelen maar liefst zes zetels kwijt.

Absolute meerderheid voor Reekmans

In verschillende gemeenten is een partij of een kartel zo groot dat het een absolute meerderheid heeft. Die partij of dat kartel zou dus alleen kunnen regeren. Dat geldt ook in Glabbeek.

Burgemeester Peter Reekmans wordt beloond voor zijn beleid. Zijn Dorpspartij haalde in 2012 "maar" 30 procent. Zes jaar later boekt Reekmans een monsterscore van 55 procent. CD&V verliest fors en landt op 18,4 procent als tweede partij.

Mijnheer de burgemeester blijft burgemeester in Affligem

In Affligem ten slotte blijft Walter De Donder, bekend als de burgemeester uit "Gert & Samson", burgemeester.  Zijn Lijst Burgemeester behaalde net als in 2012 tien zetels en De Donder gaat de gemeente voor nog eens zes jaar leiden. 

Zijn partij gaat een coalitie vormen met Open 2040.  Tijdens de vorige legislatuur werkten ze samen met N-VA, maar die samenwerking verliep niet altijd even vlot. 

Meest gelezen