James Arthur Photography

Jean-Marie Dedecker wordt burgemeester van Middelkerke en de provincie kleurt nog steeds oranje: opvallend nieuws uit West-Vlaanderen

In Middelkerke haalt de partij LDD van Jean-Marie Dedecker de absolute meerderheid. In veel andere West-Vlaamse steden en gemeenten mogen de aftredende burgemeesters in principe wél aanblijven. Over het algemeen blijft West-Vlaanderen oranje kleuren. Meer informatie over de centrumsteden Kortrijk, Brugge en Oostende vindt u in aparte artikels.

Jean-Marie Dedecker haalt met zijn partij LDD een absolute meerderheid in Middelkerke. LDD haalt 44,3 procent van de stemmen, bijna 20 procent meer dan bij de vorige verkiezingen. De stemmen snoepte hij af van de partijen Open VLD, CD&V en de N-VA. Dedecker neemt de burgemeesterssjerp af van Janna Rommel-Opstaele (Open VLD).

Video player inladen...

In Gistel, Hooglede, Avelgem en Kortemark moeten de huidige burgemeesters wellicht van de troon

Ook in Gistel en Hooglede verandert de burgemeesterssjerp hoogstwaarschijnlijk van hals. In Gistel is de partij CD&V van huidig burgemeester Bart Halewyck de tweede geworden, hoewel de partij niet verliest. Oud-burgemeester Roland Defreyne van Open VLD lijkt, na een pauze van twee legislaturen met Halewyck in het zadel, opnieuw te mogen aantreden. Zijn partij stijgt met 7,4 procent. Opvallende daler daar is de partij de N-VA, die 9 procentpunten verliest en de vierde partij wordt.

In Hooglede is Groep 21, dat vooral bestaat uit N-VA-politici, nipt de eerste partij geworden. In principe is ze dus aan zet, hoewel ze amper 0,2 procent meer haalt dan CD&V. 

In Avelgem is CD&V niet langer de grootste partij. Die plaats is voor Gemeentebelangen, een lijst van Open VLD met Onafhankelijken. Het ziet er dus naar uit dat lijsttrekker Lut Deseyn, die eerder CD&V verliet, burgemeester zal worden.

In Kortemark is de partij van burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD) niet de grootste. CD&V, met lijsttrekker Karolien Damman is de grootste partij en zo krijgt Kortemark mogelijk voor het eerst een vrouw als burgemeester.

Veel West-Vlaamse burgemeesters mogen aanblijven

Maar in de meeste gemeenten en (kleinere) steden in West-Vlaanderen mogen de burgemeesters in principe wél aanblijven. In Roeselare mag Kris Declercq (CD&V) bijvoorbeeld zichzelf opvolgen. Zijn partij haalt zelfs een pak meer dan bij de vorige verkiezingen. De vorige coalitie was er één met SP.A en Groen. Door de betere resultaten voor CD&V kan Declercq nu in principe één van die partijen laten vallen.

Ook in onder meer Knokke-Heist, De Panne, Veurne en Torhout mag de burgemeester aanblijven. Ook in Ieper is dat zo. De stad krijgt normaal een vrouw als burgemeester. CD&V is de grootste partij, met lijsttrekker Katrien Desomer. Twee legislaturen lang kon het kartel van CD&V en N-VA met groot overwicht besturen, maar aan die samenwerking kwam een eind. Nu halen de twee partijen samen wel niet genoeg meer om te besturen.

In Diksmuide blijft de CD&V van aftredend burgemeester Lies Laridon ook de grootste partij, maar de coalitie met SP.A-Open verliest haar meerderheid wel, en dus moeten ze in principe op zoek naar een derde partner. Ook in Tielt blijft CD&V de grootste, maar dat was bij de vorige verkiezingen ook zo, en toen werd Els De Rammelaere (N-VA) toch burgemeester.

In de kleinste stad van ons land, namelijk Mesen, mag burgemeester Sandy Evrard de sjerp houden. MLM (Mesense Liberalen/Libéraux Messinois) haalt 68,4 procent van de stemmen. De lijst verliest wel wat procenten, die stemmen gaan zowat allemaal naar RESPECT!, de enige andere lijst die er op de valreep toch nog kwam.

West-Vlaanderen blijft oranje kleuren

In het algemeen zien we dat CD&V haar verankering in de provincie West-Vlaanderen niet verliest. Heel wat steden en gemeenten kleuren nog steeds oranje. Ook in de provincieraad blijft CD&V de grootste partij. Hilde Crevits, Vlaams minister van onderwijs voor CD&V, is blij met het resultaat. Op Twitter gebruikt ze daar ook een West-Vlaamse uitdrukking voor: "preus lik fjirtig".

Burgemeester Zuienkerke had niks te vrezen

In Zuienkerke moest er niet gestemd worden, althans niet voor de gemeenteraadsverkiezingen. Niemand nam het op tegen de huidige burgemeester Alain Devlieghe (CD&V), en dus was hij al zeker van een voortzetting van zijn beleid.

Lees meer over de West-Vlaamse centrumsteden Kortrijk, Oostende en Brugge in aparte artikels op vrtnws.be

Meest gelezen