N-VA veilig in Aalst en Sint-Niklaas, rust keert terug in Horebeke: opvallend nieuws uit Oost-Vlaanderen

In centrumsteden Aalst en Sint-Niklaas zullen de N-VA-burgemeesters rustig slapen vanavond. N-VA haalt er twee keer ongeveer dertig procent. In beide steden worden ze opvallend gevolgd door Vlaams Belang. De dynastie van de langst zetelende burgemeester overleeft. Joseph Browaeys kan het burgemeesterschap doorgeven aan dochter Cynthia in Horebeke. Lees hier verder alle belangrijkste verhalen over Oost-Vlaanderen. 

Aalst en Sint-Niklaas: N-VA veilig op dertig procent, Vlaams Belang wordt tweede grootste

Met twee N-VA burgemeesters in centrumsteden Aalst en Sint-Niklaas staat er veel op het spel voor de Oost-Vlaamse N-VA. Voorlopig mogen burgemeesters Christoph D'Haese in Aalst en Lieven Dehandschutter in Sint-Niklaas alvast gerust zijn. In beide steden wordt Vlaams Belang wel opvallend tweede. 

In Aalst stijgt de N-VA licht naar meer dan dertig procent, nu alle stemmen geteld zijn. De huidige coalitie van N-VA, CD&V en LijstA haalt er nog meer dan de helft van de zetels.

Een alternatieve coalitie met Open VLD, waarvoor Jean-Jacques De Gucht de lijst in Aalst trekt, heeft geen meerderheid. Daarvoor is sowieso een derde partij nodig. Open VLD gaat er in Aalst bijna 7 procent op achteruit.

Vlaams Belang stijgt in de carnavalstad met 6,5 procent en wordt zo opvallend de tweede grootste. 

Lees verder onder de score van Aalst.

Gelijkaardig scenario in de balonnenstad Sint-Niklaas. Met alle stembureaus geteld scoort N-VA er ongeveer dertig procent. 

Het gebarsten kartel tussen SP.A en Groen valt er ongelijk uiteen. Groen scoort twee procent beter dan SP.A, maar blijft achter op CD&V. 

Momenteel zetelen N-VA en het eerder kartel van SP.A en Groen samen in de gemeenteraad van Sint-Niklaas. Dat rood-groen kartel barstte echter in 2017. Op zich kan de huidige coalitie verder, want N-VA, SP.A en Groen halen een meerderheid van de zetels. Met het opbreken van het kartel worden echter ook andere coalities mogelijk. Klik hieronder op "Coalitie" om zelf je coalitie samen te stellen.

Rust keert terug rond kerktoren in Horebeke

Klein maar pittig, zo kan je de politiek in Horebeke vandaag wel samenvatten. Oude rot Joseph Browaeys probeerde er na negen (!) termijnen de sjerp door te geven aan zijn dochter Cynthia. Dat gaat vanzelf, moet Browaeys gedacht hebben, want bij de vorige verkiezingen haalde zijn partij Volksbelangen telkens meer dan 70 procent.

Dat was buiten de kapers op de kust gerekend. CD&V en N-VA stapten in Horebeke in kartel naar de kiezer, en Groen plantte zowaar een nationaal kopstuk in de strijd: Petra De Sutter, senator en bekend fertiliteitsarts

De rust kan nu terugkeren rond de kerktoren van Horebeke, want Cynthia Browaeys behoudt de absolute meerderheid. Ze wordt dus automatisch burgemeester.

Petra De Sutter (Groen) scoort een stevige twintig procent, en verzilvert daarmee twee zetels in de gemeenteraad.

Lees verder onder de foto. 

Joseph Browaeys, de langst zetelende burgemeester van het land

Lievegem: CD&V scoort nóg beter

In fusiegemeente Lievegem stemmen de inwoners van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem voor het eerst voor één gemeenteraad. Tony Vermeire, burgemeester van Zomergem, is de gedoemde fusieburgemeester. Nochtans is niet Zomergem, maar Lovendegem de grootste in de nieuwe fusie. Burgemeesters van Waarschoot Ann Coopman en Chris De Wispelaere staan onderaan de CD&V-lijst. 

De resultaten uit de fusiegemeente geven goeie hoop aan CD&V-lijsttrekker Tony Vermeire. De christendemocraten scoren er meer dan 40 procent. Dat is meer dan de CD&V-score uit 2012 van Lovendegem en Zomergem. In 2012 scoorde de CD&V in Waarschoot wel 46,5 procent. 

Met die score laten de christendemocraten hun tegenstanders ver achter zich. Open VLD is met minder dan 20 procent de tweede partij.

Lees verder onder de score van Lievegem.

Zelzate: PVDA blijft rond 20 procent

Kaprijke, Kluisbergen en Sint-Laureins kennen hun burgemeester

Het kan snel gaan. In het Oost-Vlaamse Kaprijke, Kluisbergen en Sint-Laureins zijn alle stemmen intussen geteld. In Kaprijke haalde de kartellijst van CD&V, N-VA, Groen en onafhankelijken meer dan de helft van de stemmen binnen. Pieter Claeys wordt daar burgemeester. Meer over Kaprijke lees je hier

Kluisbergen kent ook al zijn burgemeester. Daar scoort de lijst Gemeentebelangen 57 procent. Philippe Willequet kan er dus nog een termijn bijdoen als burgemeester. Meer over Kluisbergen lees je hier

En in Sint-Laureins scoort de lijst van burgemeester Franki Van de Moere (Samen Anders) nog beter dan vorige keer. Met een eindscore van 55,4 procent kan Van de Moere er nog een termijn als burgemeester bijdoen. Hier meer over Sint-Laureins.   

Meest gelezen