Video player inladen...

Paus Franciscus verklaart aartsbisschop Romero en paus Paulus VI heilig voor tienduizenden gelovigen

In Rome heeft Paus Franciscus tijdens een ceremonie op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan de vermoorde Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Romero en de Italiaanse paus Paulus VI heilig verklaard. De heiligverklaring werd door tienduizenden gelovigen bijgewoond. In totaal werden er zeven mensen heilig verklaard. 

"Wij verklaren en definiëren heilig de gezegende Paolo VI, Oscar Arnulfo Romero Galdamez, ...", zei de paus in het Latijn tijdens de heiligverklaring. De Argentijnse paus sprak de traditionele woorden van de heiligverklaring uit voor tienduizenden gelovigen, waaronder zo’n 5.000 Salvadoranen die konden afreizen naar het Vaticaan. 

AFP or licensors

Oscar Romero

De Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Romero werd in 1980 vermoord door een rechts doodseskader terwijl hij de mis opdroeg in de hoofdstad. In die tijd was er een verbod op vrije meningsuiting en samenscholing. Romero bracht toch mensen samen in kerken en sprak ongecensureerd over de onderdrukking van de armen en het onkiese gedrag van de machthebbers.

Romero zette zich in voor de belangen van de armen en zette daardoor het leger en de rijke elites in El Salvador tegen zich op. Hij geldt als een martelaar van de katholieke kerk. De aanslag betekende het begin van de Salvadoraanse burgeroorlog, waarbij tot 1992 zo'n 75.000 mensen om het leven kwamen. Romero werd in 2015 zalig verklaard.

AFP or licensors

Paulus VI

Paulus VI leidde de katholieke kerk van 1963 tot 1978. Hij wordt vooral herinnerd als de paus die het Tweede Vaticaans Concilie tot een goed einde bracht. Dat concilie voerde verregaande hervormingen door, zoals de afschaffing van het Latijn voor gewone misvieringen. Tijdens zijn pontificaat bevestigde hij ook het al lang bestaande verbod van de Kerk op abortus en op het gebruik van kunstmatige contraceptiva. Paulus VI werd in oktober 2014 zalig verklaard.

Ook de Spaanse koningin Sofia is aanwezig tijdens de heiligverklaring AFP or licensors

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Video player inladen...