Instabiel bestuur in Denderleeuw stuwt Vlaams Belang naar ongeziene hoogtes

De inwoner van Denderleeuw heeft duidelijk genoeg van het instabiel bestuur in de gemeente. Het politieke landschap verandert er volledig. Vlaams Belang scoort er 13 procent beter dan zes jaar geleden. De N-VA zakt meer dan 10 procent in de stad. Dat kan komen door de verschillende scheurlijsten waarmee N-VA te maken kreeg.

Dat Denderleeuw er een woelige politieke legislatuur op heeft zitten, is een understatement. Eerst was er een coalitie van de partijen N-VA, Open VLD/Plus en CD&V, met als burgemeester Jan De Dier van N-VA. SP.A werd toen uitgesloten uit het stadsbestuur, ook al was ze in 2012 de grootste partij. 

Maar burgemeester Jan De Dier werd afgezet nadat gemeente onbestuurbaar werd verklaard. N-VA werd op zijn beurt uitgesloten uit het bestuur. De coalitie van SP.A, Open VLD/Plus en CD&V bestuurde verder, met uiteindelijk de socialistische burgemeester Jo Fonck. 

Van de acht lijsten waarop de kiezer in Denderleeuw kon stemmen, zijn er maar liefst vier nieuwe. Vooral de N-VA kreeg te maken met zogenoemde “scheurlijsten” nadat ze uit het stadsbestuur werd gezet. Ex-burgemeester Jan De Dier (N-VA) vormde een nieuwe lijst met Duurzaam Vlaams Denderleeuw (DVD). Erna Scheerlinck (N-VA) stapte met E.R.N.A. naar de kiezer. Maar ook de Plus-groep die eerder met de liberalen opkwam, ging alleen. 

Deze instabiliteit heeft de inwoner van Denderleeuw duidelijk niet kunnen smaken. Nu alle resultaten binnen zijn, is de politieke kaart in Denderleeuw volledig hertekend. N-VA zakt meer dan 12 procent. Vlaams Belang piekt met 26 procent en wordt daarmee de grootste. 

Vlaams Belang laat daarmee zelfs de nieuwgevormde "Lijst van de Burgemeester" van burgemeester Jo Fonck (SP.A) achter zich. 

Bekijk hieronder de resultaten van Denderleeuw: