AFP or licensors

15.000 gezinnen zonder stroom na doortocht van tropische storm Leslie in Portugal

De westkust van Portugal is de voorbije nacht geteisterd door hevige wind en zware regenval door orkaan Leslie. Die ging gisteravond laat aan land, zo'n  200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lissabon. Intussen is Leslie afgezwakt tot een tropische storm. Het komt zelden voor dat een orkaan of tropische storm het Europese vasteland op volle kracht bereiken.

Portugal heeft sinds gisteravond te maken met extreem weer als gevolg van orkaan Leslie. Die ging gisteravond aan land in Figueira da Foz, op zo'n 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lissabon. De wind haalde daarbij snelheden van 110 tot 120 kilometer per uur, met een uitschieter van 176 kilometer per uur.

Het is heel zeldzaam dat tropische orkanen op volle sterkte Europa bereiken. De overheid nam dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen. In 13 van de 18 Portugese districten was de hoogste alarmfase uitgeroepen. In kustgebieden werd opgeroepen om binnen te blijven en niet de weg op te gaan.

Er zijn geen berichten over slachtoffers, er is wel veel materiële schade.  De regio's die het zwaarst zijn getroffen zijn Lissabon, Leiria en Coimbra. Bomen werden ontworteld, daken beschadigd en er waren ook kleine overstromingen. Zeker 15.000 huizen zitten zonder stroom.  

Leslie is intussen afgezwakt tot een tropische storm. Hij trekt nu over Spanje. Daarbij zijn windstoten mogelijk van meer dan 110 kilometer per uur. Er wordt ook veel regen voorspeld, die mogelijk tot overstromingen kan leiden. De Spaanse weerkundige dienst waarschuwt voor heel veel regen, vooral in de noordelijke regio's Asturië, Castilië en León, en Cantabrië.

Tegen vanavond zou de storm moeten gaan liggen.