Video player inladen...

Pol Van Den Driessche: "We zijn te vriendelijk voor burgemeester Landuyt geweest"

Pol Van Den Driessche wijt het forse verlies van de N-VA in Brugge aan een al te vriendelijke houding van zijn partij ten opzichte van aftredend burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) en zijn meerderheid. Dat vertelt hij aan VRT NWS.

Een verlies van 8,1 procent tot 11,7 procent en een halvering van het aantal zetels in de gemeenteraad tot 5: dat is het resultaat van de N-VA in Brugge. Voor lijsttrekker Pol Van Den Driessche is het een harde noot om te kraken. "Dit hadden we niet zien aankomen", vertelt hij aan VRT NWS.

De grote winst van CD&V die met lijsttrekker Dirk De fauw de nieuwe burgemeester levert, is volgens Van Den Driessche het gevolg van de houding die zijn eigen partij de voorbije jaren heeft aangenomen ten opzichte van aftredend burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) en de meerderheid van de SP.A en CD&V.

"De fauw is erin geslaagd de weerstand die in sommige kringen tegen Landuyt bestond in zijn voordeel te kanaliseren", zegt Van Den Driessche. "Waarschijnlijk zijn wij te vriendelijk voor deze burgemeester en deze meerderheid geweest. Wij hielden het beleefd, terwijl De fauw het leep heeft gespeeld. Hij wekte de indruk dat hij geen deel uitmaakte van het stadsbestuur, maar de uitdager van Landuyt was."

De nieuwe coalitie die De fauw vanavond heeft aangekondigd, zal bestaan uit CD&V, de SP.A en Open VLD. "Iets zegt me dat ze die meerderheid al langer hebben besproken en dat ze die nu hebben afgeklopt", meent Van Den Driessche.

"De N-VA is nu de leider van de oppositie in Brugge", besluit hij. "We zullen scherpe oppositie blijven voeren. Een verloren veldslag is geen verloren oorlog."