Video player inladen...

Lorin Parys (N-VA) gooit de handdoek nog niet in de ring in Leuven: "Wij gaan op zoek naar een meerderheid"

Lorin Parys, lijsttrekker voor de N-VA in Leuven, gaat op zoek naar een meerderheid, ook al blijft de SP.A van Mohamed Ridouani er de grootste. De N-VA is de tweede partij in Leuven en wil nu kijken met wie het een meerderheid kan vormen. Ridouani heeft voorlopig nog niet gereageerd op de uitslag in de studentenstad.

In Leuven zijn alle stemmen geteld, dus het plaatje is duidelijk: SP.A en coalitiepartner CD&V verliezen, maar de SP.A blijft wel de grootste. In principe is Mohamed Ridouani dus aan zet voor het burgemeesterschap. Een coalitie met Groen en wellicht ook CD&V lijkt daarbij de beste kansen te hebben.

Maar de N-VA-lijsttrekker gooit de handdoek nog niet. In een eerste reactie laat hij weten dat hij nu op zoek gaat naar een meerderheid. "Mohamed had gezegd dat hij graag rond de 30 procent had en hij heeft er maar 26, dan kun je moeilijk claimen dat je het heft in handen hebt", reageert Parys.

"Deze stembusgang heeft twee winnaars opgeleverd, wij en Groen en twee verliezers, de SP.A en de CD&V. Om de huidige coalitie nu te stutten met Groen, lijkt me raar. De kiezer heeft gezegd "wij willen die coalitie van SP.A-CD&V niet meer". Wij gaan nu gesprekken voeren, want wij willen heel graag meewerken aan dat nieuwe verhaal voor Leuven."

Niet tevreden

Open VLD verliest in Leuven een van de drie zetels die de partij in 2012 in de wacht sleepte. "Met dit resultaat kan ik moeilijk tevreden zijn", reageert lijsttrekker Rik Daems.

"In de campagne draaide alles om de tegenstelling tussen de SP.A en de N-VA. Wij werden zelfs niet uitgenodigd op de debatten. Wij vormen een kleine fractie. Maar dat wil niet zeggen dat we niet dapper zijn."

Video player inladen...

Meest gelezen