Video player inladen...

Rudy Coddens toont zich strijd­vaardig in Gent: "SP.A-Groen blijft aan zet"

SP.A-Groen blijft ondanks het forse verlies de grootste lijst in Gent en is dan ook aan zet om een coalitie te vormen. Dat zegt lijsttrekker Rudy Coddens aan VRT NWS. Zelf blijft hij kandidaat om zijn partijgenoot Daniël Termont als burgemeester op te volgen.

De strijd om de burgemeesterssjerp in Gent lijkt nog lang niet gestreden. Lijsttrekker Mathias De Clercq van Open VLD eiste die post eerder vanavond voor zichzelf op na de forse winst van zijn partij, maar lijsttrekker Rudy Coddens van het kartel SP.A-Groen geeft zich nog lang niet gewonnen.

Een centrumrechtse coalitie met Open VLD, de N-VA en CD&V is (voorlopig) net niet mogelijk. In dat geval lijkt de voortzetting van de huidige meerderheid van SP.A-Groen en Open VLD de enige werkbare combinatie. "Het ziet er inderdaad naar uit dat de huidige coalitie de enige werkbare meerderheid is", zegt Coddens.

Hoewel het kartel SP.A-Groen fors heeft verloren, ziet hij zichzelf nog steeds als kandidaat-burgemeester om die meerderheid te leiden. "Het project van het kartel heeft nog steeds een derde van de Gentenaars kunnen overtuigen, dat van Open VLD een kwart. Een derde is nog steeds meer dan een kwart."

"Ik ben de lijsttrekker van dat kartel. In de politiek is het zo dat de groep en het project waarvoor de meeste mensen hebben gekozen aan zet zijn."

Schrik dat Open VLD Groen uit het kartel zal proberen los te weken om samen met CD&V een meerderheid te nemen, heeft Coddens naar eigen zeggen niet. "Heel duidelijk: daarvoor ben ik niet bang. We hebben samen 1 project, 1 lijst. Samen uit, samen thuis."

Boegbeeld Elke Decruynaere van Groen en nummer 2 op de lijst van het kartel bevestigt op haar beurt dat Coddens kandidaat-burgemeester is en blijft. In een beweging spreekt ze haar ambitie uit om opnieuw te besturen. "We gaan opnieuw voor een erg groen bestuursakkoord en dat doen we samen met de SP.A."

Herbekijk hieronder de analyse van Bart Verhulst in het "Extra Journaal":

Video player inladen...