Video player inladen...

Rutten trekt het laken naar zich toe na winst in Aarschot: "Logisch dat wij aan zet zijn"

In Aarschot kan Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten haar burgemeestersdroom waarmaken. Met 10 zetels - 6 meer dan in 2012 - zijn de liberalen de grote winnaar van de verkiezingen in Aarschot. "Ik ben heel uitgesproken kandidaat-burgemeester en ik heb vandaag gezien dat de Aarschottenaar mij daarin steunt", zegt Rutten in een reactie aan VRT NWS.

Gwendolyn Rutten stak tijdens de afgelopen verkiezingscampagne niet onder stoelen of banken dat ze de burgemeesterssjerp wilde omgorden in Aarschot.  En die wens lijkt vandaag bewaarheid te worden.

De afgelopen legislatuur zat haar partij al met de CD&V in de meerderheid, maar moest ze ermee leven dat die met André Peeters de burgemeester leverde, omdat de christendemocraten de meeste zetels hadden.

"Duidelijk signaal"

Maar de kiezer heeft de kaarten dit keer anders geschud: Open VLD is met 10 zetels de grootste partij van Aarschot geworden, terwijl CD&V op het tweede schavotje staat, met 7 zetels. Rutten kreeg ook afgetekend de meeste voorkeurstemmen: 4.113, tegenover 1.557 voor uittredend burgemeester André Peeters. 

"Het signaal is hier heel duidelijk", reageert Gwendolyn Rutten. "De Aarschottenaar heeft gesproken en wil verandering. De kiezer kiest massaal voor ons, waardoor wij in één klap naar 30 procent van de stemmen en dat is ongelooflijk, een fantastisch resultaat van de ganse ploeg."

Ik ben heel uitgesproken kandidaat-burgemeester en ik heb vandaag gezien dat de Aarschottenaar mij daarin steunt.

Hoe ziet Rutten de coalitievorming nu? Voorakkoorden heeft ze alvast niet gesloten, zegt ze aan VRT NWS. “Ik ben ongebonden naar de kiezer gegaan."

Rutten trekt meteen ook het laken naar zich toe: "We hebben een enorm groot mandaat gekregen. We gaan van 4 naar 10 zetels. Nu ligt de campagne achter ons en gaan we praten om een zo goed mogelijk project voor Aarschot op de been te brengen. Het is logisch dat wij hier aan zet zijn. Ik ben heel uitgesproken kandidaat-burgemeester."

Als Rutten een coalitie weet te vormen, zal CD&V-burgemeester André Peeters na twaalf jaar zijn sjerp moeten inleveren. Bij de andere partijen valt het op dat de N-VA rake klappen krijgt en de helft van de zetels verliest (van 6 naar 3). Bij SP.A is er een status quo en Vlaams Belang en Groen krijgen er mogelijk een zetel bij.