Video player inladen...

SP.A-Groen geeft burgemeesterschap in Gent niet op: "Het kartel blijft bestaan. Een derde van Gentenaars koos voor ons" 

"Het kartel blijft samen." Dat zeggen Karin Temmerman en Filip Watteeuw van het rood-groene kartel in Gent zeer duidelijk. Hoewel het kartel volgens de recentste resultaten van de lokale verkiezingen in Gent twaalf procent verliest, wil het nog steeds de burgemeester leveren. 

De gemeenteraadsverkiezing in Gent is een dubbeltje op zijn kant. Het huidige bestuur van de SP.A, Groen en Open VLD voortzetten, levert een grote meerderheid op. Een bestuur van Open VLD, de N-VA en CD&V is volgens de laatste resultaten net niet mogelijk. "Het is spannend", zegt Karin Temmerman van het kartel SP.A-Groen. 

Volgens Filip Watteeuw, schepen voor Groen in Gent, is een zogenoemde centrumrechtse coalitie niet mogelijk en moet het kartel sowieso in het bestuur. "Wij willen aan zet zijn. Wij zijn de grootste lijst. Een derde van de Gentenaars heeft ons gesteund. In andere steden zou men daar zeer blij mee zijn", zegt de Groen-schepen.

Als SP.A-Groen een coalitie vormt met Open VLD, gaat het vooral over het burgemeesterschap. Wie wordt dan burgemeester, een kandidaat van het kartel, of Mathias De Clercq van Open VLD? De Clercq stelt een duidelijke voorwaarde. Als hij het huidige bestuur met de SP.A en Groen voortzet, zal hij burgemeester worden. In zijn verkiezingsspeech zei hij duidelijk dat Gentenaars "voor het eerst in 60 jaar opnieuw een liberale burgemeester" krijgen. 

Er zou ook sprake zijn van een mogelijke breuk van het kartel. Maar volgens onze laatste berichten zijn de kartelpartners duidelijk: "Het kartel houdt stand." 

Bekijk hieronder de recentste resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen in Gent: