De grote tendensen: N-VA scoort in Antwerpen, maar CD&V blijft lokaal sterk en enkele rake overwinningen van Open VLD 

N-VA kan zeker in de regio Antwerpen mooie successen optekenen bij deze gemeenteraadsverkiezingen. Maar een blik op de verkiezingskaart toont ook dat CD&V standhoudt en dat Open VLD enkele rake overwinningen geboekt heeft. En hadden de groenen niet stiekem op een grotere sprong voorwaarts gehoopt?

Terwijl de resultaten blijven binnenlopen, tekenen zich al enkele opmerkelijke tendensen af. In de provincie Antwerpen stond N-VA bij de vorige lokale verkiezingen in 2012 al sterk en dat blijft zo. De resultaten tonen nu een duidelijke overwinning van burgemeester Bart De Wever in de stad Antwerpen (35,9%). Groen wordt er met 18,4 procent de tweede grootste partij, maar lijkt nog altijd een 'brede' coalitie met N-VA uit te sluiten.

In de kleinere gemeenten rond de stad Antwerpen mag de partij zich op de borst kloppen met mooie resultaten in onder meer Mortsel, Brasschaat, Stabroek, Schoten en Edegem. In Zwijndrecht troeft N-VA zelfs Groen af. Boechout vormt een eenzame rode stip tussen al die gele gemeenten.

Ook in de regio rond Mechelen doet N-VA het goed. Maar in Mechelen zelf wint de stadslijst van burgemeester Bart Somers - Open Vld arm in arm met Groen - bijzonder overtuigend. De lijst heeft er dankzij een score van 47,9 procent nu de absolute meerderheid.

CD&V doet het dan weer goed in de noordelijke gemeenten Kalmthout, Wuustwezel en Ravels. Ook in de regio Puurs-Sint-Amands en Bornem én rond Westerlo staat CD&V sterk.

In Vlaams-Brabant is het beeld al wat meer wisselend voor N-VA. Alle ogen waren er gericht op Leuven. N-VA wint daar wel, maar SP.A houdt er met een score 25,9 procent toch stand nu Louis Tobback niet meer opkomt. Groen doet het trouwens met bijna 20 procent van de stemmen ook heel goed in Leuven. SP.A-lijsttrekker Mohamed Ridouani wordt er de nieuwe burgemeester, zo kondigde hij intussen aan, in een coalitie met Groen en CD&V.

In Lubbeek, Franckens thuisbasis, is de N-VA wel alomtegenwoordig met een score van 34,5 procent. Ook in Herent, Oud-Heverlee en Tervuren mag N-VA juichen. 

Maar de Vlaams-Brabantse CD&V-burgemeesters in Asse, Ternat, Kortenberg, Kampenhout en Zemst houden zeer goed stand. Ook in de regio Tienen staat CD&V erg sterk.

En ook de Open VLD-gemeenten als Zaventem, Haacht en Dilbeek blijven gewoon blauw. In Aarschot scoort Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten bijzonder goed (een verdubbeling tot bijna 30 procent), ten nadele van CD&V. In Merchtem blijft de lijst van Maggie De Block de grootste, maar zij moet wel een forse achteruitgang van meer dan 12 procent incasseren. 

Voor SP.A en Groen is er goed nieuws uit Vilvoorde en Machelen. Hun lijsten krijgen er het vertrouwen van de kiezers.

Bekijk hieronder de eerste analyse van politicoloog Carl Devos. Lees verder onder video.

Video player inladen...

Limburg en West-Vlaanderen kleuren oranje

In Oost-Vlaanderen was het lang wachten op de Gentse resultaten. Die zijn nu aan het uitdraaien op een fors verlies van het kartel SP.A-Groen. Dat blijft wel de grootste lijst, maar Open VLD is erg fors komen opzetten. Dat maakt vooral het vervolg erg spannend. Eist Matthias De Clercq het burgemeesterschap op?

De liberalen houden ook goed stand in heel wat gemeenten waar het al sterk stond, zoals in Lokeren, Laarne, Lochristi en Brakel. In Geraardsbergen blijven de liberalen de grootste, maar is er toch duidelijke winst voor CD&V. In Zelzate komen SP.A én PVDA goed opzetten. 

Ondanks een zwak resultaat in Gent, houdt N-VA Aalst, Evergem en Zottegem in handen. In Maarkedal troeft het ook CD&V af.

In Aalst is ook Vlaams-Belang trouwens erg sterk, net zoals in Denderleeuw. In Ninove haalt de Vlaams Belang-lijst Forza Ninove zelfs bijna 40 procent. Zit daar een allereerste Vlaams Belang-burgemeester aan te komen?

CD&V doet het goed in de fusiegemeenten Lievegem en Kruisem, maar ook in Eeklo en Deinze.

West-Vlaanderen kleurt fors oranje. Meer nog: in Brugge wordt CD&V zelfs de grootste partij. SP.A'er Renaat Landuyt moet er de burgemeestersjerp afstaan aan Dirk De fauw. Die heeft al aangekondigd dat hij een ruime coalitie smeedt met SP.A en Open VLD PLUS. Pol Van den Driessche van N-VA heeft een stevige dreun gekregen.

Ook in Damme, Oostkamp, Wingene, Pittem en Torhout doet CD&V het goed. Verder scoren de christendemocraten de meeste stemmen in Diksmuide, Poperinge, Ieper en Roeselare.

N-VA mist vooralsnog die grote 'push' buiten de provincie Antwerpen. En daarop had de partij toch gehoopt

Kortrijk gaat naar de lijst van Open VLD-burgemeester Vincent Van Quickenborne. In Oostende wordt het een moeilijke puzzel na het zware verlies van SP.A. Maar de socialisten blijven er wel nipt de grootste, net voor Open VLD. Bart Tommelein zou er dus wel eens een alternatieve, centrumrechtse meerderheid kunnen proberen te vormen.

In Veurne, Bredene, Wervik, Koekelare en Heuvelland houdt SP.A wel zeer goed stand. In Middelkerke mag de lijst van Jean-Marie Dedecker trouwens juichen: hij steekt daar vlot Open VLD voorbij.

In Limburg zijn Hasselt, Nieuwerkerken, Voeren en Alken de N-VA-gemeenten. Maar ook in Genk doet Zuhal Demir het heel goed. N-VA is daar met 27,6 procent de tweede partij na CD&V, dat zakt naar 38,6 procent.

De rest van Limburg wordt overheerst door CD&V. Maaseik moet CD&V aan Open VLD laten, maar in Lommel wordt de partij dan weer groter dan SP.A.

Geen gele, maar ook geen groene doorbraak

Samengevat: N-VA doet het geenszins slecht, maar mist vooralsnog dat extraatje buiten de provincie Antwerpen. En daarop had de partij toch gehoopt.

In de andere provincies blijven vooral CD&V en Open VLD overheersen. Met name in Gent en in enkele andere middelgrote steden doet Open VLD het bijzonder goed. CD&V blijft een brede basis behouden in West-Vlaanderen en Limburg.

SP.A mag niet tevreden zijn. De partij verliest onder meer fors in Brugge en Lommel. In Gent is het kartel met Groen nog groot, maar fel verzwakt. In Antwerpen moet SP.A vandaag Groen laten voorgaan. De socialisten kunnen zich wel nipt handhaven in Oostende, maar het is nog de vraag of Vande Lanotte er burgemeester zal kunnen blijven.

Vlaams Belang scoort verspreid over Vlaanderen heel wat extra stemmen: Turnhout, Schoten, Aalst en Denderleeuw zijn maar enkele voorbeelden. In Ninove zou er zelfs een Vlaams Belang-burgemeester kunnen komen. 

Ook Groen gaat vooruit. Zeker in Antwerpen zijn de resultaten goed. De partij wordt er de tweede grootste. Maar wat kan Wouter Van Besien daarmee als hij een coalitie met N-VA uitsluit? Zoom je uit voor een blik over Vlaanderen - Brussel even buiten beschouwing gelaten - dan kunnen ook voor Groen deze resultaten geen grote doorbraak genoemd worden. Hadden de groenen niet stiekem op wat meer gehoopt?

Bij PVDA heerst tevredenheid. De extreemlinkse partij doet het onder meer beter in Antwerpen, Leuven en Hasselt.