Video player inladen...

Van Besien spreekt van "Antwerpse groene zondag" en blijft bestuur met N-VA uitsluiten

Oppositiepartij Groen gaat er in Antwerpen met ruim 10 procent op vooruit en is zo de tweede partij in de Scheldestad. "Een Antwerpse groene zondag", noemt lijsttrekker Wouter Van Besien het. Al is een progressieve linkse coalitie niet mogelijk en blijft Van Besien bestuur met de N-VA uitsluiten. 

Volgens Van Besien heeft de Antwerpenaar gekozen voor een ommekeer. "Bijna een op de vijf Antwerpenaren stemt vandaag Groen." Op die manier wil Groen de agenda van de komende jaren mee bepalen in Antwerpen. Desalniettemin moet de lijsttrekker van Groen ook vaststellen dat de huidige coalitie van N-VA, Open VLD en CD&V nipt de meerderheid behoudt.

"Maar die coalitie verliest wel behoorlijk wat zetels en die meerderheid is krakkemikkig", aldus Van Besien. "Tegelijk zijn wij geen kandidaat om met de N-VA te besturen. De puzzel zal moeten gemaakt worden en er zal creativiteit nodig zijn om een oplossing te vinden."

Hoe dan ook wil Van Besien naar eigen zeggen het politieke gewicht van Groen in Antwerpen "inzetten om het beleid van de volgende jaren mee te beïnvloeden. We zullen zien op welke manier. Wij gaan nu de politieke strijd niet lossen".

N-VA-burgemeester Bart De Wever heeft alvast laten weten dat hij sowieso ook met Groen gaat praten. "Wij zullen naar daar gaan om te spreken. Wij hebben een verantwoordelijkheid gekregen van de Antwerpse kiezer. Maar we zijn geen kandidaat om in een coalitie te stappen met de N-VA." 

Meest gelezen