Video player inladen...

Van Bossuyt (N-VA): "Het is logisch dat Mathias De Clercq (Open VLD) burgemeester van Gent wordt"

De Gentse N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt wil samen met Open VLD en CD&V een centrumrechtse coalitie vormen in Gent. Momenteel vormt het kartel SP.A-Groen samen met Open VLD de meerderheid. "Ik wil Mathias De Clercq oproepen om de sprong te wagen en zijn verantwoordelijkheid als burgemeester op te nemen", zegt Van Bossuyt.

Van Bossuyt biedt De Clercq openlijk de burgemeesterssjerp aan. "De Gentenaar wil verandering. Mathias heeft een mooie score. Het is logisch dat hij burgemeester wordt", zegt ze.

Mathematisch is het volgens de huidige cijfers net niet mogelijk om een centrumrechtse coalitie te vormen met Open VLD, N-VA en CD&V. Daarvoor ontbreken twee zetels, maar er zijn nog steeds 10 stembureaus niet geteld. 

CD&V houdt de deur naar een centrumrechts bestuur alvast nog open. Lijsttrekker Mieke Van Hecke stelde wel duidelijke voorwaarden voor zo'n coalitie. CD&V wil het circulatieplan bijvoorbeeld wel bijsturen, maar zeker niet afschaffen zoals de N-VA voorstelt. "Het is nu nog te vroeg om over de inhoud van het akkoord te spreken", zegt Van Bossuyt daarover.

Meest gelezen