Van Quickenborne zonder klamme handen naar de stembus

De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne stemde rond 8u45 deze ochtend. Hij kwam samen met zijn echtgenote en dochtertje naar de stembus.

Naar eigen zeggen had Van Quickenborne geen klamme handen. "Het zijn mijn elfde verkiezingen, dus ik ben al een ervaren rot." zei hij. "Ik heb er vertrouwen in, het zit goed voor ons." klonk hij heel overtuigend. 

Geen Open VLD, maar Team Burgemeester 

Zes jaar geleden was het nochtans een harde strijd voor Van Quickenborne. De CD&V, al sinds mensenheugenis aan de macht in Kortrijk, haalde in 2012 40% van de stemmen. Maar een stadscoalitie met Open VLD, SP.a en N-VA verbande CD&V naar de oppositiebanken. Van Quickenborne kon zo aan zijn eerste termijn als burgemeester beginnen. 

Van Quickenborne pakt het deze keer anders aan. Hij liet de naam "Open VLD" vallen en trekt met "Team Burgemeester" naar de kiezers. Een lijst met veel volk uit de deelgemeenten en heel wat middenstanders. Hij verwacht dat hij het op die manier beter zal doen dan in 2012. 

Wie doet het met wie? 

De christendemocraten willen maar al te graag terug in de meerderheid komen. De partij moet dit doen zonder stemmentrekker Stefaan De Clerck als lijsttrekker. Het is nu rekenen op Hannelore Vanhoenacker en Roel Deseyn om de stemmen binnen te halen. Andere uitdagers in Kortrijk zijn SP.a met lijsttrekker Philippe De Coene en N-VA die Axel Ronse uit Brugge wegkaapte om de lijst in Kortrijk te komen versterken.